osovina europske unije

Macron u Bundestagu ojačao ljubav s Njemačkom i progovorio o potonuću u kaos

18.11.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u nedjelju u Berlinu, obraćajući se zastupnicima Bundestaga, za jaču i otvoreniju Europsku uniju i prenošenje više ovlasti s nacionalne na EU razinu

'Moramo smoći hrabrosti i otvoriti novo poglavlje u razvoju Europe. To joj dugujemo', rekao je Macron obraćajući se zastupnicima Bundestaga. Naglasio je da Europa stoji pred 'istim izazovima i nadama' i pritom istaknuo ulogu Njemačke i Francuske u jačanju uloge EU-a u svijetu.

'Mi ne smijemo biti igračka drugih utjecajnih država. Ima previše sila koja nas žele usporiti', rekao je Macron ne navodeći na koje sile misli.

'Tu odgovornost leži posebice na Njemačkoj i Francuskoj da Europskoj uniji podare potrebnu suverenost. Njemačko-francuska sprega ima zadaću ne dopustiti da svijet potone u kaos', rekao je Macron. On je dodao kako će jačanje Europe biti moguće jedino uz odricanje jednog dijela nacionalnih kompetencija u korist zajednice.

'Svako od nas će u korist zajedništva svoje pravo odlučivanja, svoju vanjsku i migrantsku politiku, kao i dio proračuna pa i poreznih prihoda, morati dijeliti s drugima. Jedino tako će biti moguće savladati izazove', rekao je Macron čiji je govor u Bundestagu često bio prekidan dugotrajnim pljeskom.

  • +3
Emmanuel Macron i Angela Merkel za jaču i otvoreniju Europsku uniju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Macron je zahvalio da na dan kada Njemačka odaje počast žrtvama ratova smije govoriti pred Bundestagom. Francuski predsjednik je prije toga s njemačkim državnim vrhom, predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom i kancelarkom Angelom Merkel, povodom njemačkog Dana narodne žalosti, položio vijenac na groblju stradalima u prvom i Drugom svjetskom ratu.

Dan narodne žalosti uveden je kao praznik sjećanja na pale u Prvom svjetskom ratu a od pedesetih godina prošlog stoljeća ovaj je praznik posvećen žrtvama svih ratova i diktatura.

Angela Merkel i Emmanual Macron se večeras sastaju kako bi razradili plan uvođenja sveobuhvatnih EU reformi do EU samita u prosincu.