izborno obećanje

Macron: Predstavljanje mirovinske reforme odgođeno do siječnja

12.12.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da njegova vlada odgađa predstavljanje mirovinske reforme, koje je bilo predviđeno za ovaj tjedan, do siječnja

Vlada vodi razgovore sa sindikatima o planiranoj reformi, kojom Macron želi podići minimalnu dob za odlazak u mirovinu u Francuskoj, ali protivljenje reformi ostaje snažno u jeku rastuće inflacije.

"Nekoliko političkih stranaka biralo je novo vodstvo u proteklih nekoliko dana i promijenilo svoje čelnike (...). Činilo se prikladnim odgoditi objavu za nekoliko dana ili tjedana. I umjesto da to učinimo 15. prosinca, učinit ćemo to 10. siječnja", rekao je Macron, a prenijele su televizije.

Francuski Republikanci, ključni partner za Macronov plan reformi s obzirom na to da predsjedniku nedostaje apsolutna većina u parlamentu za usvajanje zakona, u nedjelju su za novog čelnika izabrali Erica Ciottija, nepokolebljivog konzervativca koji se zalaže za zakon i red.

Macron je rekao da će ovaj potez omogućiti svim uključenim stranama "još nekoliko tjedana" za raspravu o "ključnim elementima" reforme.

Reforma skupog i kompliciranog mirovinskog sustava u Francuskoj bilo je ključno Macronovo izborno obećanje kada je prvi put došao na vlast 2017. godine. No njegovi prvi prijedlozi razbjesnili su sindikate i izazvali tjedne prosvjeda i štrajkova u prijevozu neposredno prije izbijanja pandemije koronavirusa.

Pričekao je s tom inicijativom pošto je naredio zatvaranje u Francuskoj početkom 2020., ali nakon reizbora ove godine rekao je da želi donijeti novi, manje ambiciozan zakon o reformi prije Božića.