posjet francuskoj

Macron Plenkoviću: Jedino oko sporta smo na suprotnim stranama

16.10.2018 u 14:54

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković drugog dana radnog posjeta Francuskoj sastao se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Plenković je u zajedničkoj izjavi s predsjednikom Macronom rekao da imamo puno strateških i bilateralnih interesa, te da je siguran da će ovaj posjet poboljšati ekonomske i komercijalne odnose i ojačati kulturne veze Hrvatske i Francuske

'Od 2012. razmjena događanja na kulturnom planu se puno poboljšala i u zadnjih pet godina ima puno napretka. Vezano za regionalna pitanja želio bi razgovarati i o pitanjima vezanim za nedavne izbore u BiH. Tu je hrvatski narod jedan od konstitutivnih naroda i ovo što se dogodilo otišlo je malo dalje od onih ideja koje su bile na početku stvaranja te Federacije.

Nadam se da ćemo razgovarati i o drugim pitanjima - migrantskoj krizi, Brexitu. Smatram da bi bilo dobro tijekom ovog tjedan da se dogovori jedan sporazum, da se ne dogodi da se dogodi Brexit, a da nema potpisanog sporazuma', rekao je Plenković, javlja HRT.

Istaknuo je da će 2020. Hrvatska postati predsjedateljica EU-a, te da se nada da ćemo moći realizirati te ciljeve.

Macron je istaknuo da Hrvatska i Francuska imaju iste interese, ali da nažalost postoji jedna stvar koja nas stavlja na suprotne strane, a to je sport. Rekao je da je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji vidio koliko je naša momčad izuzetna.

Francuski predsjednik prije susreta s Plenkovićem najavio je da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose.

'Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom', rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi.

  • +12
Emmanuel Macron i Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Plenković je jutros sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika dviju zemalja pri francuskoj udruzi poslodavaca.

Predstavio im je Hrvatsku i govorio o naporima koje vlada poduzima za lakše poslovanje poduzetnika.

"Ulažemo maksimalne napore u strukturne reforme i konsolidaciju javnih financija. To su porezna reforma i smanjenje nameta za poduzeća, pojednostavljenje administrativnih postupaka, promjene u javnoj nabavi po kojima prednost imaju najbolje, a ne više najjeftinije ponude. Te reforme koje se provode poboljšavaju poslovno okruženje, koje je povoljnije za investicije", rekao je premijer Plenković.

Posjetio je i sveučilište Sorbonne gdje je održao predavanje na temu "Hrvatska i budućnost Europske unije". Navečer će nazočiti otvaranju izložbe "Hrvatska puna boja" u podzemnom trgovačkom centru Carrousel du Louvre, u blizini slavnog muzeja.