OD STRELJIVA OD TENKOVA

Macron obećao dodatnu vojnu pomoć za ukrajinsku protuofenzivu

12.06.2023 u 23:04

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekao da je započela dugoiščekivana ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga te je obećao dodatnu vojnu pomoć za vladu u Kijevu

Macron je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama rekao: 'Učinili smo sve da joj pomognemo'.

'Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila... Nastavit ćemo u narednim danima i tjednima', rekao je Macron, koji je prije nekoliko dana rekao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdivši početak protuofenzive.

Njemački kancelar Olaf Scholz je na pitanje smatra li Njemačka da Ukrajini treba dati sigurnosna jamstva na samitu NATO saveza u svibnju odgovorio: 'Jasno je da to trebamo, i to na veoma konkretan način'.

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Europe nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporost.

Macron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji podjela između 'stare' i 'nove' Europe, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne europske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.