STRUČNJACI OBJASNILI

Zaplijenjeno više od 19 milijuna krivotvorenih igračaka: Evo kako ih prepoznati

12.06.2023 u 22:43

Bionic
Reading

Europol je zaplijenio više od 19 milijuna krivotvorenih igračaka vrijednih čak 80 milijuna eura. Operacija je trajala pet mjeseci, a sudjelovalo je 29 zemalja, među njima i Hrvatska. Rezultat su prijave protiv više od 200 osoba. Lani su hrvatski carinici oduzeli čak 170.000 krivotvorenih igračaka

Na prvi pogled mogu izgledati kao sasvim obične igračke, ali to mogu biti kopije poznatih brendova. Sve što ne prođe na granici, završi u skladištu Carine. Viši upravni savjetnik u Središnjem uredu Carinske uprave Ninoslav Babić otkrio je detalje.

'Ovdje se radi o lošoj kvaliteti. Originalni imaju neki tekst gdje je proizvedeno, o kakvoj se robi radi, ovdje toga nema. Koristi tuđe žigove da bi lakše prodao svoj proizvod loše kvalitete, tada se radi o povredi prava i mi tu nastupamo i zaustavljamo takvu robu', rekao je Babić te dodao kako je u Hrvatskoj za povredu prava žiga moguća kazna do tri godine zatvora, piše Dnevnik.hr.

Krivotvorene igračke na prvu izgledaju gotovo identično originalnima i teško je utvrditi da se radi o krivotvorini. Međutim, u većini slučajeva su opasne za djecu budući da sadržavaju opasne kemikalije te nisu prošla zdravstvena testirana koja su obavezna po Zakonu. Također, nema nikakvih uputa ili upozorenja kako se s njima treba rukovati.

Uglavnom je riječ o društvenim i kartaškim igrama, kockicama i lutkama iz poznatih dječjih crtića. Hrvatska je tranzitna, ali i odredišna ruta. Krivotvorine uglavnom dolaze pomorskim putem iz Kine, a sve češće i u malim paketima naručenim preko interneta. I država na njima gubi naplatom manjeg PDV-a, na što upozorava i Babić.

Prošle godine Carinska uprava je zaustavila 460.000 različitih krivotvorenih artikala, a više od trećine te robe bile su igračke Krivotvorine često mogu biti opasne za zdravlje. Da do toga ne bi došlo, igračke prolaze laboratorijsku analizu.

Lidija Barićević iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar za Danas.hr otkriva opasnosti koje se kriju u krivotvorenim igračkama: 'Ako sadrži male dijelove, može doći do gušenja, potom se dijete može porezati i može doći do izlaganja štetnim kemijskim tvarima kao što su teški metali'.

Loša proizvodnja često odaje da se radi o krivotvorini. 'Prvenstveno zbog izbora materijala. Ako nije korištena dobra sirovina, odnosno materijal, ove štetne tvari koje smo ranije naveli – ako su jeftinije, veća je mogućnost da će ispuštati te tvari', kaže Baričević.

Rizika su svjesni svi koji čuvaju i paze na najmlađe. Za zaplijenjene igračke nema mjesta na policama dućana. Trenutno se nalaze u riječkom carinskom skladištu, a kao što zakon nalaže, bit će uništene.