milom, a ne silom

Macron na Novoj Kaledoniji odgodio izbornu reformu koja je pokrenula nemire

23.05.2024 u 18:41

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je na Novoj Kaledoniji rekao da će odgoditi izbornu reformu koja je pokrenula smrtonosne nemire na tom otoku pod francuskom vlašću

Govoreći u prijestolnici Noumei nakon susreta s lokalnim političkim čelnicima, Macron je rekao da mu je i dalje konačni cilj da predloženi zakon prođe, no samo ako se postigne mir na otoku te se postigne širi konsenzus o budućnosti otoka.

„Predan sam tome da se ova reforma ne implementira silom”, rekao je.

Najmanje šestero ljudi poginulo je u više od tjedan dana dugim prosvjedima zbog plana Pariza koji bi dao biračko pravo tisućama francuskih državljana koji na Novoj Kaledoniji žive duže od deset godina.

Francuska tvrdi da je ta mjera nužna kako bi se poboljšao demokratski proces na otoku gdje je gotovo četvrtina stanovništva europskog podrijetla.

Čelnici autohtonog naroda Kanak smatraju da bi se tim zakonom oslabio njihov glas te se otežala mogućnost eventualnog budućeg referenduma o neovisnosti.

Macron, koji je na otok stigao rano u četvrtak, rekao je da mu je glavni cilj vratiti mir, povratiti kontrolu nad područjima pogođenima nasiljem te pokrenuti politički dijalog.

Izvanredno stanje ukinut će se kad se uklone blokade cesta, kazao je.

Najavio je da će unutar mjesec dana procijeniti situaciju te donijeti odluke o daljnjim potezima.

Macron smatra da izborna reforma ima „demokratski legitimitet” jer su je izglasali zastupnici u Parizu, te da nema sumnje oko legitimnosti referenduma iz 2021. na kojem je većina stanovništva glasala protiv neovisnosti. Stranke za neovisnost su bojkotirale to glasanje, kao i brojni pripadnici naroda Kanak, navodeći pandemiju covida-19 i druge razloge.

sve osim nogometa