Amnesty International

Macron mora 'sve učiniti' kako bi spriječio pogubljenje sedam mladih Saudijaca

16.06.2023 u 06:18

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron mora "sve učiniti" kako bi spriječio izvršenje smrtne kazne nad sedmero mladih Saudijaca, na sastanku s princom Mohammedom bin Salmanom u petak, ocijenila je glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard za koju taj susret "ostavlja gorak okus u ustima"

"Trenutak je to nepovoljniji, što sedmero mladih može biti smaknuto svakog trena", izrazila je žaljenje u telefonskom razgovoru s AFP-om.

"Francuski predsjednik mora sve učiniti kako ne bi bili pogubljeni, već pušteni na slobodu jer su bili malodobni u vrijeme njihovih takozvanih kaznenih djela", dodala je, rekavši da je najmlađi među njima imao dvanaest godina u vrijeme počinjenja djela koja mu se stavljaju na teret.

Drugi, koji je u vrijeme počinjenja navodnih djela imao 15 godina, proglašen je krivim zbog toga što je "htio razoriti društveno tkivo i nacionalno jedinstvo te zbog sudjelovanja i poticanja na prosvjede koji narušavaju jedinstvo i sigurnost države", navodi Amnesty.

Šest od sedam osuđenika na smrt, koji su iscrpili svaku mogućnost žalbe, pripadnici su šijitske manjine, koja je žrtva "nepoštenih sudskih postupaka koji se temelje na nejasnim i proširenim optužbama u vezi s njihovim protivljenjem vladi", ističe nevladina organizacija za ljudska prava.

Emmanuel Macron koji "čini se, voli društvo saudijskog princa", mora "posredovati kako bi im spasio život" jer se "ne može osuditi ljude zbog njihova mišljenja", istaknula je Agnes Callamard.

Francuski predsjednik koji u petak treba razgovarati s Mohammedom bin Salmanom o aktualnim geopolitičkim pitanjima - Ukrajini, Iranu, Libanonu, Siriji - već je ozlojedio aktiviste za ljudska prava kada je prije godinu dana, u srpnju 2022. primio u posjet MBS-a u Parizu.

  • +12
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

Macron je "glavni arhitekt relegitimacije saudijskog princa nakon 2018." i ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija za koje ga optužuje američka obavještajna služba, rekla je Callamard dodajući da joj takvo ponašanje "ostavlja gorak okus u ustima".

Takvo francusko postupanje "pojačava dojam o nekažnjivosti" princa, rekla je.

"Situacija u vezi sa zaštitom prava u Saudijskoj Arabiji se ne popravlja, premda princ želi dati drukčiju sliku kupujući nogometne i golferske klubove i kulturne događaje trošeći milijarde. To je princ u svečanoj odjeći. No ispod je potpuno gol. Ispod su nasilje, kršenja prava, žalbe na smrtnu presudu", kritizirala je Callamard.

Saudijska Arabija je u 2022. izvršila 196 smrtnih kazni, što je sedam puta više nego u 2020. i najviše u zadnjih trideset godina, navodi Amnesty.