TRAŽE REAKCIJE ŠVEDSKE

Lutak s likom Erdogana: Turska osudila video montažu skupine bliske Kurdistanskoj radničkoj stranci u Švedskoj

12.01.2023 u 21:23

Bionic
Reading

Turska je u četvrtak osudila video montažu koju je napravila skupina bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se 'diktatorom'

Švedski veleposlanik u Ankari pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova, rekao je u četvrtak predvečer diplomatski izvor. Ovaj novi incident događa se u vrijeme kada Turska od svibnja priječi ulazak Švedske i Finske u NATO, pod optužbom da na svom teritoriju pruža utočište pripadnicima PKK-a i njemu bliskih organizacija koje smatra terorističkima.

Video koji je na Twitteru objavio Rojavin odbor (po imenu kurdskog teritorija na sjeveru Sirije), prikazuje smaknuće talijanskog diktatora Benita Mussolinija 1945. i lutka koji bi mogao predstavljati Erdogana obješenog o uže.

'Povijest nam govori kako završavaju diktatori', piše u tekstu otisnutom preko snimke. 'Vrijeme je da Erdogan preda ostavku prije nego bude obješen na Taksimu', poznatom trgu u središtu Istanbula. Tursko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je 'to očito kršenje švedskih obećanja u okviru protokola (potpisanog u lipnju u Madridu). Tražimo da se takve terorističke akcije više ne dopuštaju'.

Ankara 'zahtijeva da se autori' video montaže 'identificiraju, pronađu i da se poduzmu potrebne mjere', dodalo je ministarstvo. Glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun rekao je da 'to što PKK izaziva švedske vlasti u srcu Stockholma pokazuje da one nisu poduzele potrebne mjere protiv terorizma, mada su nedavno tvrdile suprotno'. 'Švedska mora održati svoja obećanja', upozorio je u nizu poruka na Twitteru.

Altun je istaknuo da je u takvim uvjetima 'besmisleno očekivati od Turske da čini ustupke' te podsjeća da je ona 'članica NATO-a već 70 godina'. 'Pozivamo švedske vlasti da bez odgode donesu nužne mjere protiv terorističkih skupina', napisao je Altun na društvenoj mreži. Time je odgovorio na objavu švedskog ministra vanjskih poslova Tobiasa Billstroma na Twitteru u kojoj je osudio video, ali to nije bilo dovoljno da umiri turske vlasti.

Stockholm je za 'otvorenu političku raspravu', ali se 'distancira od prijetnja i mržnje prema političkim predstavnicima', napisao je Billstrom. 'Prikazivati predsjednika kojeg je izabrao narod dok ga pogubljuju ispred gradske vijećnice je gnusno', istaknuo je švedski ministar. Uz to, predsjednik turskog parlamenta otkazao je pozivnicu svom švedskom kolegi za posjet Ankari u utorak idućeg tjedna, navodi agencija Anadolija.