nekretnine

Luksuz s pogledom: Ovo je 10 najskupljih stanova u Splitu

26.09.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Prosječna cijena kvadrata stambenog prostora u širem centru Splita kreće se između 2.200 i 2.600 eura, čime je ovaj grad drugi najskuplji u državi i najčešće nedostupan za trajno udomljavanje čak i vlastitim stanovnicima, no luksuz je posebna kategorija: Elitni splitski kvartovi i dalje su na meti kupaca kojima cijena nije najvažnija

Kako za tportal objašnjava Ante Škokić iz Broker grupe, najbolje kotiraju stanovi uz more i oni s boljim pogledom, prije svega u blizini gradske jezgre i četvrtima poput Bačvica i Meja, te novije zgrade u kojima je stupanj opreme, komfora i usluge daleko iznad prosječnog standarda. 'Primjećujemo da ovakve nekretnine posljednjih godina masovno kupuju iseljenici ili povratnici, dosta često samo kako bi ih koristili u ljetnim mjesecima', kaže Škokić.

Vlasnica agencije Biliškov nekretnine Jasminka Biliškov pak tvrdi da značajnu ulogu igra bujajući turizam. 'Ljudi s viškom kapitala posljednjih godina odlučuju se za investiciju u nekretnine za iznajmljivanje, i to one najviše kategorije, jer je očito da će to tržište sljedećih godina nastaviti rasti. U posljednje dvije godine gotovo svi ovakvi stanovi su prodani', kaže Biliškov za tportal.

Planuli stanovi od više od milijun eura 

Splitske standarde značajno je podigla investicija Beletage tvrtke Pulić i partneri: u projektu vrijednom dvadesetak milijuna eura na Duilovu je izgrađen objekt s 41 stanom najviše razine luksuza - od pogleda na more, ventilirajuće fasade, podnog grijanja, potpuno automatiziranog upravljanja stanom i bazena do wellnessa, teretane, medicinskih usluga i recepcije. Do današnjeg dana ostala su neprodana tek dva, doduše nešto jeftinija stana; oni s cijenom od preko milijun eura razgrabljeni su istog trenutka.

Na cijeni je, dakako, i Riva, no ondje ponude gotovo više nema: nedavno je jedan stan u zgradi na njenom centralnom dijelu prodan za okruglih pola milijuna eura.

Poznavatelji prilika na splitskom tržištu nekretnina upozoravaju na to da se velik broj stanova prodaje 'ispod banka', odnosno da pronalaze kupce u potpunoj diskreciji i bez ikakvog oglašavanja. Među atraktivnijima je mansarda u novoj zgradi na Bačvicama, koju vlasnici cijene na 1,5 milijun eura, a zajednički zaključak je taj da za najvišu razinu luksuza treba dati minimalno šest tisuća eura po kvadratu. Iz javne ponude tportal je izdvojio nekoliko zanimljivih primjera.

1. Stan na Firulama, 1,3 milijuna eura

Luksuzni dvoetažni penthouse ima površinu od 500 četvornih metara te dvije terase ukupne veličine 180 kvadrata, s kojih se pruža pogled na more i otoke. Na gornjoj etaži po projektu je moguće izgraditi i bazen. U elitnoj je splitskoj četvrti uz more i u relativnoj blizini gradskog centra te je vlasnicima osigurana maksimalna privatnost i visoki komfor modernog stanovanja.

  • +2
Stan na Firulama, 483 m2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine

2. Stan s bazenom na Marjanu, 750 tisuća eura

Iz dvoetažnog penthousea površine 215 četvornih metara na rubu marjanske šume pruža se spektakularan panoramski pogled na Rivu i cijeli centar grada. Na prvoj etaži nalazi se prostrani dnevni boravak s kaminom, koji staklena stijena dijeli od velike terase, zatim kuhinja, prostrana blagovaonica, tri sobe i dva kupatila. Glavna spavaća soba ima dvije garderobe, balkon i vlastitu kupaonicu.

Na galeriji je smješteno kućno kino te radna soba s prekrasnim pogledom, iz koje se izlazi na terasu s roštiljem, a na drugoj strani galerije je zatvoreni bazen. U prizemlju je velika garaža s praonicom i ostava površine 50 kvadrata.

  • +8
Stan na Marjanu s bazenom, 306 m2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine

3. Beletage, 615 tisuća eura

Jedan od dva neprodana stana u luksuznom kompleksu na Duilovu nalazi se na njegovim nižim etažama. Prostire se na 145 četvornih metara i, kao i ostali, ima sustav pametnog upravljanja, grijanja i hlađenja, izolaciju s troslojnim staklom punjenim argonom te mogućnost korištenja zajedničkih sadržaja poput recepcije, wellnessa, teretane, bazena ili medicinskih i kozmetičkih usluga.

  • +25
Beletage Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Beletage.hr

4. Vidilica na Marjanu, 580 tisuća eura

Posljednji neprodani stan u luksuznoj vili u vlasništvu bivšeg nogometaša Stipe Pletikose nalazi se u prizemlju i velik je 115 četvornih metara, uz terasu i pripadajući vrt od 56 kvadrata.

Staro kameno zdanje na lokaciji s vjerojatno najboljim pogledom u Splitu potpuno je renovirano, no vodilo se računa o tome da se očuva njegov vanjski i unutarnji izvorni izgled - toliko da su pločice za stepenište rađene po narudžbi kako bi bile identične originalu.

Do svih stanova dolazi se liftom direktno povezanim s garažom, cijela vila je pod videonadzorom, a sami stanovi opremljeni su satelitom i podnim grijanjem. Sustav grijanja i hlađenja zasniva se na principu toplinske dizalice. Ispred vile je kultiviran zajednički vrt, a iza nje zajednički roštilj.

  • +6
Stan u urbanoj vili na Marjanu, 115 m2 Izvor: tportal.hr / Autor: Licencirane fotografije

5. Stan u Dioklecijanovoj palači, 550 tisuća eura

U istočnom zidu same palače nalazi se stan veličine točno stotinu četvornih metara. Njegova dva romanička prozora nadsvođena srednjovjekovnim lukovima s unutarnje strane gledaju na obližnji samostan, a na vrhu zidina nalazi se privatna terasa. U neposrednom susjedstvu je katedrala svetog Duje.

U renovaciji su korišteni najsuvremeniji materijali otporni na vatru, toplinu, vibraciju i buku. Ima podno grijanje i hlađenje, egzotične parkete i španjolske porculanske pločice s električnim grijanjem te ostala čudesa modernih interijera.

  • +9
Stan u Dioklecijanovoj palači Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Broker Real Estate Agency

6. Stan na Marjanu, 550 tisuća eura

Trosoban stan površine 116 četvornih metara nalazi se na drugom katu manje stambene zgrade, sa spremištem i garažom od 25 kvadrata. Sastoji se od tri spavaće sobe na zapadu, dnevne sobe, kuhinje s blagovaonicom i balkona na istoku te kupaonice i WC-a. Potpuno je i luksuzno opremljen te omogućava udobno življenje u blizini centra grada. Vlasnici su u cijenu uključili kuhinju, a za ostalo se može dogovoriti.

  • +3
Stan u zgradi na Marjanu, 116 m2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine

7. Penthouse na Mejama, 470 tisuća eura

Komforan trosobni stan površine 115 četvornih metara sastoji se od prostranog dnevnog dijela iz kojeg se pruža spektakularan pogled te odvojenog spavaćeg dijela s tri sobe i dvije kupaonice. U cijenu su uključeni garaža i parkirno mjesto ispred nje.

  • +3
Penthouse na Mejama, 115 m2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine

8. Stan na Bačvicama, 400 tisuća eura

Premda tek dvosoban, površine 80 kvadrata s terasom, stan na četvrtom katu zgrade s liftom na cijeni je jer je potpuno renoviran i idealan bilo za stanovanje, bilo za turističko iznajmljivanje. Sastoji se od dvije spavaće sobe, kuhinje s blagovaonicom i dnevnim boravkom, kupatila, sjeverne lođe i idealne južne terase. Prodaje se kao potpuno uređen, sa svim namještajem.

  • +14
Stan na Bačvicama, 80 m2 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine

9. Beletage II, 347 tisuća eura

Drugi slobodan stan u kompleksu na Duilovu nalazi se na petom katu, njegova površina je 89 četvornih metara, a na raspolaganju su usluge i luksuz dosad neviđeni u Splitu.

10. Luksuzni stan u Kaštelima, 248 tisuća eura

Za one koji žude za elitnim stanovanjem, no financijski nisu toliko moćni, preporučuje se pročešljati obližnja Kaštela: ondje se naime ista razina luksuza kao u Splitu prodaje po točno upola manjoj cijeni.

Ovaj stan smješten je u manjoj novogradnji, nalazi se na njenom posljednjem katu te pruža intimu i mir. Njegova površina je 217 četvornih metara, između ostalog opremljen je najkvalitetnijim materijalima, solarnim i podnim grijanjem, a nudi unutarnji kamin i vanjski roštilj na terasi s koje se pruža panoramski pogled na more, grad i otoke. Ako i niste u Splitu, odavde ga možete imati na dlanu.

  • +14
Stan u Kaštelima, 217 m² Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Biliškov nekretnine