Luksuz na bubnju

Pavo Zubak prešišao Todorića, pogledajte tko se još rješava skupocjenih vila

23.08.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Vila Castello u vlasništvu obitelji Ivice Todorića, čija je prodaja ovih dana oglašena po cijeni od 52,5 milijuna kuna, još uvijek nije najskuplja hrvatska nekretnina koja se trenutno nalazi na tržištu. Premda službeni iznos nije poznat i otkriva se tek na zahtjev zainteresiranih kupaca, po svemu sudeći titula najluksuznijeg pripada imanju trgovca automobilima Pave Zubaka u Senju

Na poluotoku veličine 220 tisuća četvornih metara smješteno je pet objekata i brojni dodatni sadržaji: helidrom, bazeni s morskom vodom, privatna plaža i marina, kuglana, teniski i košarkaški tereni te tereni za paintball i mini golf, voćnjak, maslinik, kao i prirodni travnjak veličine 35 tisuća kvadrata s pet izvora pitke vode. Tu su i restoran za 80 osoba i konferencijska sala s 45 mjesta, saune, teretane, vinski podrumi, ali i postrojenje za desalinizaciju mora, mala solarna elektrana i sustav ekološkog zbrinjavanja otpadnih voda, čime je cijelo imanje potpuno neovisno i samoodrživo.

Trenutno se koristi za poslovne svrhe i nudi kao hotel s mogućnošću ekskluzivnog najma, no reklamira se i kao potencijalna obiteljska rezidencija 'uz manje preinake'.

  • +18
Sotheby'sova ponuda vila Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatia Sotheby's International Realty

Zubakova nekretnina, koju su mediji prethodno već identificirali, jedna je od njih četrdesetak oglašenih preko nekretninskog servisa Sotheby's International Realty, odnosno mreže tvrtki koja je na svjetskoj razini specijalizirana upravo za prodaju luksuza, a u stalnom je partnerstvu i s najuglednijim svjetskim medijima poput New York Timesa. Identitet i kupaca i prodavatelja strogo je zaštićen, no Hrvatska je ipak mala zemlja, pa neke vile i imanja nije teško prepoznati i povezati s njihovim vlasnicima. Mala kontrola tportala ustanovila je da među njima prednjače sportaši, posebno oni iz kategorije 'bivših'.

Košarkaši Dino Rađa i Toni Kukoč, dvojac iz slavnog perioda Jugoplastike koji je karijeru nastavio u SAD-u, oglasili su prodaju svojih vila na splitskim Mejama. Kukočeva, smještena na imanju od 4200 kvadrata uz granicu Park-šume Marjan, također ima nepoznatu cijenu. Objekt veličine 900 kvadrata službeno se reklamira kao dom za četveročlanu obitelj, premda se može i prilagoditi, a posjeduje teretanu, bazen i druge sadržaje.

Rađa pak svoju cijeni na nešto više od pet milijuna američkih dolara. Nešto je manja od Kukočeve, no ima i apartman za goste, profesionalni glazbeni studio, pet spavaonica i, dakako, košarkaški teren. Dubrovčani su još prije nekoliko godina otkrili da je Rađa kupio i objekt na Stradunu, a on se sada također prodaje uz napomenu da mu je potrebna renovacija.

Kamena vila diskretno uklopljena u južne padine splitskog Marjana, koja se prodaje za 2,3 milijuna eura, također pripada bivšem sportašu - nekadašnjem igraču Hajduka Goranu Vučeviću. Kamenu kuću izgrađenu još 1935. godine, s prostranim mediteranskim vrtom i pogledom na Dioklecijanovu palaču, prodaje također bivši hajdukovac Ivica Šurjak. Cijena joj je oko 2,5 milijuna eura.

  • +66
Villa Castello Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Joško Jeličić - koji je uz dres splitskog kluba nosio i onaj zagrebačkog Dinama - oglasio je prodaju dviju vila u Rogoznici, svake po cijeni nešto manjoj od milijun eura, a primijetili smo i nekretnine koje po svemu sudeći pripadaju drugim poznatim sportašima, poput viđenijih vaterpolista iz Dubrovnika. Upućeni izvori tvrde da ponuđenih četrdesetak luksuznih imanja nisu jedine ponude iz Hrvatske - dio prodavača čak ne prihvaća objavu na servisima, već zahtijevaju isključivo usmenu reklamu i posredovanje.

'Temelj naše poslovne politike je povjerljivost i zaštita identiteta klijenata, stoga o ovoj temi nemamo namjeru otkrivati nikakve informacije', poručili su za tportal iz Croatia Sotheby's International Realtyja.

Premda u njihovoj ponudi dominiraju nekretnine smještene uz more, posebno u Dalmaciji, pronašli smo i nekoliko atraktivnih na području Zagreba. Vila Infinity u Samoboru procijenjena je na oko 1,8 milijuna eura i u vlasništvu je obitelji pokojnog premijera Hrvoja Šarinića, dok se na tržištu - po službeno nepoznatoj cijeni - nalazi i penthouse Tomislava Horvatinčića smješten na šestom i sedmom katu kompleksa Cvjetni.