TOLERANTNI BARBA

Luka Bebić: Vjerujem da je Slavko Linić čist

31.05.2011 u 09:02

Bionic
Reading

Luka Bebić, predsjednik Sabora pred istekom mandata i najavljenim povlačenjem iz politike, u intervjuu za Nacional otkrio je da u najnovijoj aferi sa Slavkom Linićem i Oliverom Grbićem smatra da je Linić 'čist'

HDZ najavljuje veliko predizborno pomlađivanje i renoviranje stranke. Vi i Hebrang već ste najavili odlazak iz politike, što je s veteranima Jarnjakom i Šeksom? Trebaju li ostati na prvoj izbornoj liniji ili se povući u drugi plan?

Svoj sam odlazak najavio još 1999. pa su me molili da ostanem još jedan mandat, pa još jedan, ali više neću. U svijetu je vrlo malo ljudi koji su znali kada treba otići, vrijeme je da i ja odem iz politike i zbog toga ne žalim ni najmanje. Nekada mi je bavljenje politikom bilo radosno, smijali bismo se, zabavljali, raspravljali, pjevali, a sada baš nemam neki veliki razlog za pjevanje i nemam naročitog društva s kojim mogu zapjevati.

S istekom svog šestog zastupničkog mandata, za otprilike šest mjeseci, predsjednik Sabora Luka Bebić stavlja točku na 'i' svog političkog života i nakon 47 godina radnog staža potpuno se posvećuje obitelji, maslinama i klementinama. Odluka o pasiviziranju u politici donosi i rasterećenje od stranačke stege, zbog čega nerijetko trpi stranačke kritike o blagosti prema opoziciji, piše Nacional

Relaksiraniji pristup na kraju političke karijere osigurao mu je veću prihvatljivost među političkim protivnicima, od kojih neki i javno priznaju da im je Bebić veliko otkriće i žale zbog svojih donedavnih predrasuda prema njemu.

Na pitanje kako komentira stav opozicije i predsjednika RH da je u slučaju anonimne prijave protiv Slavka Linića riječ o politički montiranom procesu, Bebić je odgovorio kako je jasno da su postojala sredstva za kupnju oružja, koje na kraju nije kupljeno, ali da postoji uplata na SDK iz koje se vidi da je novac vraćen s pozicije Kriznog stožera na poziciju Grada.

'Kvaka je u tome što bi se sada trebala voditi javna rasprava o tome da je novac vraćen, a ja sam uvijek pristalica toga da slijedimo sudbinu novca i vidimo gdje je završio, a ne gdje se privremeno nalazio, nebitno je li to u frižideru ili negdje na računu. To je tehničko pitanje, a pravo je pitanje gdje je taj novac završio ako se vratio u gradski proračun', kazao je Bebić.

Istaknuo je da ne vjeruje da je Linić pronevjerio novac. 'Pogotovo ne vjerujem da ga je osobno zloupotrijebio', ustvrdio je. Na potpitanje: 'Vama je onda Linić čist u ovoj priči?', Bebić je odgovorio potvrdno. 'Vjerujem da je čist jer ne mogu zamisliti da bi potrošio 800 tisuća maraka na sebe ili svoje prijatelje. Ne bi smio biti problem utvrditi što se dogodilo s tim novcem', napomenuo je.