GODIŠNJICA POGIBIJE 12 VATROGASACA

Lučić: Za Kornatsku tragediju treba odgovarati tadašnji državni vrh

29.08.2012 u 21:08

Bionic
Reading

Pet godina od najveće hrvatske tragedije u mirnodopskom razdoblju, pogibije 12 vatrogasaca na Kornatu, jedini preživjeli, Frane Lučić, i dalje se ne miri sa službenom verzijom uzroka požara na tom nenaseljenom otoku

Lučić tvrdi kako je na Kornatu požar aktivirao zaostalu NATO-ovu bombu, što je teorija umirovljenog vojnog časnika HV-a, Nediljka Pušića. Jedini preživjeli vatrogasac nada se da će Pušića pozvati kao svjedoka na suđenju Draženu Slavici. To je ujedno i jedini proces koji se vodi zbog ove tragedije, a Lučić tom situacijom nije zadovoljan. Odgovornost treba ići do vrha države. 'Što meni znači da na sudu razvlače njega, a ovi svi više su nedodirljivi', kaže Lučić za HTV i dodaje da je odgovornost i na tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Lučiću je za svaku obljetnicu tragedije iznimno teško, a budući da su mu kolege vatrogasci nakon tog kobnog dana umirali iz dana u dan, njegovo prisjećanje ne staje 30. kolovoza svake godine.

'Najviše me boli to da smo, kada su saznali da smo stradali, pet sati čekali na pomoć', kaže Lučić koji studira elektrotehniku. Dodaje da se trudi izlaziti na pismene ispite iako zbog zadobivenih ozljeda teško piše, kako ne bi govorili da mu se popušta.
U Tisnom se danas održao mimohod u kojem sudjeluju obitelji i prijatelji poginulih, a došao je i premijer Zoran Milanović te ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić.

U četvrtak je zakazano središnje obilježavanje na Kornatu kod spomen-obilježja, križeva od suhozida, koji su napravljeni na mjestu pogibije 12-orice vatrogasaca.

U požaru na Kornatu živote su izgubili: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.