STANKE U SABORU

Maras: Zašto je Ramljak medijima platio dugove, a nije ostalim dobavljačima Agrokora?

19.10.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Tema Agrokora ponovno se nije mogla izbjeći u Saboru. Dok DORH provodi svoje izvide, još uvijek nije jasno hoće li saborsko istražno povjerenstvo započeti s radom. Zbog toga su jutros ponovno zatražene stanke putem kojih su vladajući i oporba ponovno zaratili

Stanke su jutros zatražili Most, SDP i HDZ, a tema je bilo istražno povjerenstvo za Agrokor.

Mostov Nikola Grmoja kazao je da će u proceduru pustiti dopunu odluke o osnivanju povjerenstva. naime, Sabor je ispustio izabrati potpredsjednika povjerenstva, a Grmoja će odluku o osnivanju izmjeniti i na način da se kao točka rada tog tijela izbace financijska izvješća kojima se bavi DORH.

'Ovo što se sinoć dogodilo je još jedan slom HDZ-ove argumentacije jer su pušteni svi osumnjičeni, jer je sav dokazni materijal u financijskoj forenzici i nema opasnosti od utjecaja na svjedoke. Kolege iz HDZ-a, slomljeni ste i nemate druge nego prihvatiti naš prijedlog', poručio je Grmoja HDZ-ovcima.

Međutim, odmah mu je stigo odgovor od HDZ-ove Marije Jelkovac, također članice istražnog povjerenstva, koja je podsjetila na članak Zakona o istražnim povjerenstvima koji govori da će povjerenstvo prestati s radom ako se pokrene sudbeni postupak.

'Ja se vas ne bojim. Mislim da smo se kao članovi povjerenstva dogovorili da ćemo se dogovarati i medijski zajedno nastupati, ali se vi toga ne držite i kroz medije igrate svoj igrokaz', poručila je Jelkovac Grmoji.

'Ne bi bilo dobro, da ne kažem higijenski, da se istovremeno sa sudbenim postupkom provodi paralelno neki drugi postupak pa makar i ovdje u Saboru, jer taj paralelizam nije dobar. Time se na neki način kontaminira područje jer se ne može parlaleno voditi dva postupka da se ne dovede u pitanje zakonitost vođenja postupka na sudu', poručila je Jelkovac.

  • +27
Rasprava o Konačnom prijedlogu zakona o sustavu domovinske sigurnosti Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Upitala je Grmoju da li on zna što će pisati u rješenju o pokretanju istrage i da li možda zna hoće li se istraga proširivati. 'Znate koja je razlika između nas? Vi iz Mosta ste populisti, a mi smo legalisti. U tome je razlika između nas. Nemojte prolijevati nepotrebno žuč. HDZ se ne boji ničega, dokazali smo to donošenjem lex Agrokora. Nemojte stalno dizati maglu', poručila je Grmoji.

Stanku je zatražio i SDP-ov Gordan Maras, koji se složio s Mostovim prijedlogom da se iz odluke izbaci dio oko financijskih izvješća.

'To je stvar tehnike. Puno je važnije da se ne trebamo javljati jer su građani svjesni tko skriva, tko ne skriva. Svi govore o tome da HDZ skriva istinu i da mu nije u interesu da povjerenstvo radi', rekao je Maras i ponovio da je Agrokor jednako HDZ.

Postavio je i pitanje izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku. 'Tražimo od Ramljaka da objavi koliko je platio medijima koji su imali prema Agrokoru potraživanja, i na taj način pomogao vladi da radi PR . Koliko je Hanzaz mediji uplatio starih potraživanja? Odakle mu pravo da isplaćuje stara potraživanja medijima, a dobavljači čekaju? Zbog čega na taj način evidentno kupuje medije? Neka objavi taj podatak. Agrokor se ponaša na način na koji se ponašao prije, ali sada Agrokorm upravljaju Dalić, Ramljak i Plenković. To građani moraju čuti', rekao je Maras.

Sukobili se Maras i Radin

Nakon stanki nastavljena je rasprava o Zakonu o domovinskoj sigurnosti, no vrlo brzo je zaiskrilo između Marasa i predsjedavajućeg Furia Radina. Naime, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević SDP-ovom je zastupniku poručio da nikada nije služio vojni rok.

Maras je kroz institut povrede poslovnika pokušao dogovoriti Krstičević, no predsjedavajući Radin to mu nije dozvolio. Nakon što mu je Radin uskratio riječ, Maras je odbio sjesti.  HDZ-ovi zastupnici su mu iz klupa također dovikivali da sjedne. 'Neću sjesti dolje! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem', govorio je Maras zastupnicima iz HDZ-ovih klupa.

Zbog uzavrelih strasti u sabornici stanku je zatražio SDP-ov Arsen Bauk.

'Maras je vojsku služio na Črnomercu i u Muzilu u Puli', rekao je Bauk nakon stanke. Radinu je spočitno što nije dopustio zastupniku da ispravi netočne tvrdnje ministra.

Stanku je zatražio i HDZ-ov Josip Borić, koji je žestoko kritizirao oporbu. 'Nakon stanke opet stanka jer se netko uvrijedio. Gdje je tome kraj? Ne poštuju se predsjedavajući sjednice, zastupnik se ponaša kao da je iznad predsjedavajućeg. Oni su uvijek u pravu, kao mala djeca kojima uzmete igračku. Mislim da tome treba doći kraj', kazao je Borić.

Oporba želi voditi i sjednicu Sabora, i vladu i državu, poručio je Borić. 'Malo vas se previše pustilo proteklih mjeseci. Smanjite nervozu, niste uvijek u pravu', rekao je Borić.