JAVLJANJE IZ SVEMIRA

Lovac na komete: Halo Zemlja, sve OK!

21.01.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Europska sonda Rosetta, koja je udaljena od Zemlje oko 800 milijuna kilometara, probudila se iz 2.5-godišnje faze mirovanja i u ponedjeljak navečer poslala signal na Zemlju, objavila je Europska svemirska agencija

Od trenutka kada je na letjelici jučer prijepodne zazvonila budilica do trenutka kada je signal 'bip' stigao u sjedište misije prošli su sati ispunjeni napetim iščekivanjem (video dolje). Naime, signalu je trebalo gotovo sat vremena samo da brzinom svjetlosti doputuje do Zemlje.

Znanstvenici u operativnom centru Europske svemirske agencije (ESA) u Darmstadtu u Njemačkoj primili su ga preko NASA-ine 70-metarske radio antene Goldstone u Kaliforniji.

Oduševljenje u sjedištu

Čelnik ESA-ine misije Paolo Ferri jučer je istaknuo da se sofisticiranim uređajima na Rosetti za dvije i pol godine hibernacije, u koju je stavljena kako bi štedjela energiju, moglo svašta dogoditi.

Europske su zemlje na misiju potrošile oko milijardu eura pa je potvrda da je sve u redu dočekana s oduševljenjem i burnim pljeskom.

Sonda lansirana 2004. godine, koja prenosi mali robot Philae, u kolovozu bi trebala stići do kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, a tri mjeseca kasnije na njegovu površinu trebao bi se spustiti robot kako bi ga istražio.

Znanstvenici se nadaju da će podaci koje prikupi omogućiti uvid u to kako je izgledao Sunčev sustav u vrijeme rađanja jer se smtra da kometi gotovo uopće nisu promijenili sastava već 4,6 milijarda godina.