sabor objavio

Lori Vidović iscurio mandat pučke pravobraniteljice, stiglo pet prijava: Evo tko su kandidati

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 22.02.2021 12:59
  • Objavljeno 22.02.2021 u 12:59
Lora Vidović

Lora Vidović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Petero kandidata prijavilo se na javni poziv za pučkog pravobranitelja, među njima nema aktualne pravobraniteljice Lore Vidović koja je već ranije najavila da se neće kandidirati za još jedan osmogodišnji mandat, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatskog sabora

Do ponedjeljka zaprimljene su kandidature Marka Bonifačića, Sandre Jančić, Tene Šimonović Einwalter, Renate Žličarić i Nevena Šimca.

No, broj od pet kandidatura ne mora biti konačan, jer ako je netko svoju kandidaturu poslao poštom čekajući krajnji rok, a to je bio 20. veljače, postoji mogućnost da ona još stigne.

Više informacija o kandidaturama znat će se u utorak poslijepodne na sjednici saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik na kojoj će se dogovoriti procedura predlaganja i utvrđivane kandidatura za izbor pučkog pravobranitelja.

Hrvatski sabor raspisao je Javni poziv za predlaganje kandidata 20. siječnja, rok za prijave bio je 30 dana, prijave su se slale Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Na temelju pristiglih prijava, taj Odbor, uz prethodno pribavljeno mišljenje Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, utvrđuje prijedlog najmanje dva kandidata za pučkog pravobranitelja te ga upućuje Saboru.

Za opunomoćenika Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava, najmanje 15 godina radnog iskustva u struci, koja je istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, osoba koja nije osuđivana i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te osoba koja nije član političke stranke.

Aktualna pučka pravobraniteljica Lora Vidović na tu je dužnost stupila 1. ožujka 2013. godine i mogla se ponovno kandidirati.

Tko se kandidirao?

Interes za tu dužnost iskazalo je petero kandidata.

Pravnik Marko Bonifačić, umirovljenik, „aktivist ljudskog prava na dom stradalnika potresa“, novinar. Bogato radno iskustvo stjecao je kao odvjetnik, „javni pravobranilac“ općina Dugo Selo i Zelina, pravni savjetnik, viši stručni savjetnik u Fondu za razvoj/privatizaciju. Bio je i predsjednik zagrebačkog Gradskog odbora Liberalne stranke, zastupnik u zagrebačkoj Skupštini.

Pravnica Sandra Jančić, karijeru je počela kao sudska vježbenica Županijskog suda u Bjelovaru, bila je sutkinja toga Suda i Općinskog suda u Bjelovaru. U odvjetničkim je vodama od 2013., samostalna odvjetnica od 2020.

Pravnica Tena Šimonović Einwalter, od 2013. zamjenica je pučke pravobraniteljice. Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja od 2008.

Pravnica Renata Žličarić u svojoj je biografiji navela kako je radila kao odvjetnica, viša savjetnica pri Javnom pravobraniteljstvu RH, tajnica općine Hrvatska Kostajnica, tajnica kostajničkog Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva, sutkinja Općinskog suda u Kostajnici. Od početka 2019. radi u dvije stalne službe u Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji kao parnični i izvanparnični sudac, u obje službe određena je kao sudac za praćenje i proučavanje sudske prakse parničnog i izvanparničnog odjela Općinskog suda u Sisku.

Doktor pravnih znanosti Neven Šimac radnu je karijeru počeo kao asistent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, no nakon pada „hrvatskog proljeća“ i zatvora taj posao gubi, prisiljen je napustiti Hrvatsku i zatražiti azil u Francuskoj. Radio je u francuskoj državnoj upravi, bio članom delegacija francuske vlade u međunarodnim pregovorima, konzultant, predavač na poslijediplomskim studijima

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!