HERAK O (NE)IZBORU ČELNIKA HTZ-A

'Lorencin će i nakon Šoljan tražiti Šoljan'

16.06.2014 u 12:25

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna natječaj za direktora Hrvatske turističke zajednice poništen bez ikakvog obrazloženja, danas je raspisan novi, ali repovi i reakcije na stari još uvijek se vuku

Ivana Šoljan i Ivica Vrkić bili su kandidati koji su ušli u uži izbor za nasljednika Meri Matešić, ali Vijeće HTZ-a odlučilo je, na telefonskoj sjednici, poništiti natječaj bez obrazloženja, iz čega bi se dalo zaključiti da nijedan od kandidata ne zadovoljava tražene uvjete.

No Ivan Herak, bivši ministar turizma, kaže kako je imao prilike vidjeti životopise oba kandidata i smatra kako je Vrkić 'mogao biti izabran bez problema'.

'Vidio sam njihove programe i CV-je i mogu reći da je Vrkićev bio 'turističkiji', ali i bolji. Ovo što se napravilo s poništavanjem natječaja bez obrazloženja krajnje je neozbiljno i mislim da možemo reći kako imamo krizu upravljanja turizmom', smatra Herak.

Dodaje kako u pozadini svega stoji borba vrhuške u Ministarstvu i establishmenta u HTZ-u nad kontrolom novca.

'SDP je prepustio Ministarstvo turizma koalicijskom partneru IDS-u koji je, osim ministarske fotelje, ovladao i svim ostalima. Određeni lobistički konzultantski krugovi gurali su Šoljan koja je bila i kandidat ministra Lorencina. Kada se pojavio kandidat koji je bio bolji od nje, Vijeće je očito procijenilo kako se najbolje povući pa je natječaj poništen', kazao je Herak ne želeći navesti na koje konzultantske krugove cilja.

Upitan kako vidi daljnji rasplet s obzirom na to da je danas raspisan novi natječaj te da je Šoljan više puta istaknula kako ona nije ničiji igrač i da se ne namjerava ponovno kandidirati, Herak navodi kako će 'Lorencin nakon Šoljanice tražiti Šoljanicu'.