NAKON POTRESA

Lopovi upadaju u kuće s crvenom naljepnicom i kradu sve što stignu, pomozite policiji

01.04.2023 u 08:12

Bionic
Reading

Od razornog potresa koji je pogodio Banovinu krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa iz kuća i zgrada koje su neuporabljive i prijeti im urušavanje pa policija poziva građane da im pomogne u otkrivanju kradljivaca.

Iako je potres, koji im je uništio domove, bio trauma za njihove vlasnike koji i dalje u teškim uvjetima žive u kontejnerima i drugom smještaju, dodatnu im čine lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te pokućstvo.

Iz sisačko-moslovačke policije Hini su priopćili kako vode stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neuporabljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Najviše je provalnih krađa u objekte sa crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska.

U policiji ističu kako maksimalnu pozornost daju prevenciji provalnih, odnosno teških krađa u kuće, stanove i ostale objekte koji 'zjape' praznima jer ih vlasnici, uslijed oštećenja, ne mogu koristiti.

  • +26
Petrinja dvije godine nakon razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Sve više dojava o sumnjivcima koji se kreću oko oštećenih objekata

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata.

To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, a u pojedinim slučajevima i njihovom uhićenju na mjestu zločina.

Stoga građane pozivaju ih da im pravovremeno dojavljuju sve situacije oko kretanja i zadržavanja nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih potresom.

Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svom radu te spriječiti počinjenje kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Razoran potres od 6,2 prema Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Petrinje, pogodio je Banovinu oko podneva 29. prosinca 2020.

Od posljedica potresa poginulo je sedmero ljudi, od kojih petero u Majskim Poljanama te ostali u Žažini i Petrinji, a od zadobivenih teških ozljeda nekoliko mjeseci nakon potresa umrla je još jedna osoba.

Uz značajnu materijalnu štetu u Petrinji, Sisku i Glini te okolnim mjestima, oštećenja su pretrpjeli i brojni stambeni te gospodarski objekti diljem Sisačko-moslavačke, kao i Zagrebačke i Karlovačke županije.

Provalnici kradu sve što se iz praznih objekata da ukrasti

Osim nezadovoljstva dinamikom obnove, zbog čega se i nakon više od dvije godine od potresa ne mogu vratiti u svoje domove, stanovnici pogođenog područja izloženi su i brojnim provalama u svoje domove koji su prazni zbog opasnosti od dodatnog urušavanja.

No, to ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasti iz objekata s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruše njezini nosivi i nenosivi elementi.

Stoga se preporučuje da se u takav objekt ne ulazi niti u njemu boravi.

Sisačko-moslovačka policija često javlja o provalama u stanove sa crvenim naljepnicama iz kojih se kradu razni kućanski aparati, radijatori, klima uređaji, kućna rasvjeta i drugo pokućstvo.

Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve te često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti iz ih kojih lopovi kradu inventar.

Iako policija uglavnom javlja o "nepoznatim počiniteljima", sve je više slučajeva, poput onog od ovoga utorka, kada je dvoje provalnika otkriveno nakon što su iz sisačke kuće sa crvenom naljepnicom ukrali radijatore i druge elemente za centralno grijanje.