RESTRIKTIVNE MJERE

London traži hitno objašnjenje Pariza zbog zabrane putovanja kroz Francusku

30.12.2021 u 18:32

Bionic
Reading

Britanska vlada traži hitno objašnjenje službenog Pariza nakon što je Francuska zabranila britanskim državljanima da kopnenim putem prolaze njezinim teritorijem prema drugim članicama Europske unije

Sva putovanja osim neizbježnih su od 18. prosinca zabranjena iz Britanije u Francusku, uz nekoliko izuzeća, kako bi se zaustavilo širenje omikron varijante koronavirusa.

Britanski ured za inozemstvo ažurirao je svoje savjete putnicima u Francusku: „Francuska vlada naznačila je da britanskim državljanima koji putuju iz Velike Britanije, a nemaju boravište u Francuskoj, neće biti dopušten tranzit kroz tu zemlju ako ne putuju zračnim putem“.

"Hitno tražimo dodatno pojašnjenje francuske vlade, a u međuvremenu savjetujemo britanskim državljanima koji se kroz Francusku vraćaju u druge europske zemlje da se konzultiraju sa svojim prijevoznikom prije putovanja“, priopćio je ured.

Francuska odluka utjecat će na one koji su odlučili kopnenim putem vratiti se u svoje domove u EU-u, nakon što su proveli božićne blagdane s obitelji i prijateljima u Britaniji.

Eurotunnel Le Shuttle, tvrtka koja upravlja prometom kroz tunel ispod kanala La Manchea, objavila je kako je francuska vlada tu odluku donijela u utorak.

Ona savjetuje putnicima da posjete stranice francuskog veleposlanstva u Londonu, no informacije na njoj nisu ažurirane od 20. prosinca.