samo za djecu

London provodi hitnu kampanju cijepljenja: Sumnja se da se proširio virus dječje paralize

10.08.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Svoj djeci u dobi od jedne do devet godina koja žive u širem Londonu bit će ponuđeno cjepivo protiv dječje paralize nakon što je ovaj virus otkriven u kanalizaciji, piše BBC

Virus, koji može uzrokovati paralizu, od veljače je čak 116 puta pronađen u londonskim otpadnim vodama, piše BBC.

Hitna kampanja imunizacije dovest će do toga da će gotovo milijun djece dobiti cjepivo - uključujući i onu koja je već primila cjepivo. Roditelje i skrbnike kontaktirat će njihov liječnik opće prakse u sljedećih mjesec dana.

Dječja paraliza se u Ujedinjenom Kraljevstvu smatra bolešću prošlosti nakon što je 2003. cijela Europa proglašena slobodnom od dječje paralize. Međutim sada je došlo do komplicirane situacije jer su otkriveni uzorci povezani s cjepivom protiv dječje paralize koje se koristi u drugim zemljama.

Naime, dijelovi svijeta koji se još uvijek suočavaju s izbijanjem dječje paralize koriste oralno cjepivo - koje je sigurno, ali  se za izradu koristi živi virus. Daje veliku količinu imuniteta, ali virus ima potencijal za širenje s osobe na osobu u područjima gdje nije puno ljudi zaštićeno. To postaje problem ako se nastavi širiti, budući da sigurni oblik virusa koji se koristi u cjepivu može mutirati i evoluirati te ponovno dovesti do paralize.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da je većina otkrivenih uzoraka u kanalizaciji siguran oblik cjepiva protiv dječje paralize, ali 'nekoliko' je dovoljno mutiralo da bude opasno. Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju preporučio je brzu kampanju docjepljivanja za djecu od jedne do devet godina. Kampanja ima dvostruki cilj - prvo kako bi se smanjio rizik da se bilo koje dijete zarazi virusom i bude paralizirano te kako bi se podigla razina imuniteta kako bi se virus teže širio.

'Sva djeca u dobi od jedne do devet godina u Londonu sada moraju dobiti dozu cjepiva protiv dječje paralize - bilo da je to dodatna doza docjepljivanja ili samo da nadoknade svoje rutinsko cijepljenje', rekla je dr. Vanessa Saliba, epidemiologinja savjetnica u UKHSA-i.

Rekla je da je rizik za većinu stanovništva koje je cijepljeno i dalje 'nizak', međutim da je 'vitalno' da roditelji osiguraju da su njihova djeca potpuno cijepljena.