imaju iskustva

Lombardiji stiže pomoć s Kube; liječnici bili na prvoj crti u borbi protiv kolere i ebole

22.03.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Komunistička Kuba rekla je da je ovaj vikend prvi put poslala brigadu liječnika i medicinskih sestara u Italiju da pomognu u borbi protiv novog koronavirusa na poziv najteže pogođene regije Lombardije

Karipski je otok od revolucije 1959. počeo slati svoje "vojske bijelih odora" na mjesta pogođena katastrofama širom svijeta, najviše u siromašne zemlje.

Njihovi liječnici bili su na prvoj crti u borbi protiv kolere na Haitiju i protiv ebole u zapadnoj Africi 2010-ih.

Sa svojom brigadom od 52 ljudi, ovo je prvi put da šalje svoj kontingent za hitnu pomoć u katastrofi u Italiju, jednu od najbogatijih europskih zemalja, pokazujući dosege svoje medicinske diplomacije.

To je šesta medicinska brigada koju je Kuba poslala proteklih dana radi borbe protiv širenja nove bolesti u inozemstvu.

Poslala je kontingente socijalističkoj savezničkoj Venezueli i Nikaragvi, kao i Jamajki, Surinamu te Grenadi.

"Svi se bojimo, ali moramo ispuniti svoju revolucionarnu dužnost, zato strah stavljamo postrani", rekao je Leonardo Fernandez, 68, stručnjak za intenzivnu njegu uoči odlaska njegove brigade.

"Tko kaže da se ne boji je superheroj, ali mi nismo superheroji, mi smo revolucionarni liječnici", kazao je.

Fernandez je rekao da će ovo biti njegova osma međunarodna misija, uključujući i onu u Liberiji radi borbe protiv ebole.

Italija je zemlja koja je najteže pogođena vrlo zaraznim virusom podrijetlom iz Kine.

Sjeverna regija Lombardija epicentar je zaraze. Kubanske liječnike pozvao je šef socijalne skrbi za Lombardiju Giulio Gallera.

Izvršit ćemo časnu zadaću, temeljenu na načelu solidarnosti ", rekao je 64-godišnji Graciliano Díaz.

Kuba je uz ekonomsku pomoć bivšeg saveznika Sovjetskog Saveza izgradila zdravstveni sustav kojemu je svijet u razvoju zavidio, premda su neka od postignuća izgubljena od propasti komunističkog bloka.

U mnogim kubanskim bolnicama stanje nije dobro i Kubanci teško nabavljaju lijekove, situacija za koju vlada kaže da je uglavnom posljedica desetljećima starih američkih sankcija, iako analitičari okrivljuju i neučinkovito državno gospodarstvo.

Ipak, Kuba ima jedan od najvećih omjera liječnika po glavi stanovnika u svijetu čak i kad se isključe liječnici u inozemstvu, a svojim medicinskim brigadama za pomoć u katastrofama Havana i dalje stječe naklonost širom svijeta.

"U vrijeme krize, kubanska vlada, kubanski narod ... čuli su našu žalbu, i odazvali se", rekao je u subotu ministar zdravlja Jamajke Christopher Tufton pozdravljajući 140 kubanskih medicinskih stručnjaka u međunarodnoj zračnoj luci u Kingstonu.

Velika Britanija također je zahvalila Kubi prošli tjedan što je omogućila da britanski kruzer koji je odbilo nekoliko karipskih luka pristane na otoku i omogući evakuaciju više od 600 putnika na brodu.

U međuvremenu, Kuba, poznata po pripremljenosti za katastrofe, pojačava i mjere kod kuće kako bi zaustavila zarazu koronavirusom. Do sada je potvrđeno dvadeset pet slučajeva.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel najavio je kasno u petak kako će zemlja od utorka zatvoriti svoje granice za strance, što će biti velik udarac za turizam, jedan od glavnih pokretača gospodarstva.