IZBORNA NOĆ NA TWITTERU

Ljevičarski blues i nada u preokret

11.01.2015 u 23:12

Bionic
Reading

Na Twitteru se iz Hrvatske okuplja ekipa korisnika koja u značajnoj mjeri pripada medijskim radnicima, političarima, veleposlanicima i poduzetnicima, energično komentirajući političke događaje. Cvrkuta se i u večeri drugog kruga predsjedničkih izbora, s time da se osjeća ljevičarski blues, s obzirom da na Twitteru ima mnogo manje podržavatelja desnice i HDZ-a

'Tvrdim da je magarac plemenitiji od konja jerbo znam da su toliki magarci doktorirali, ali konji nikada.' - sluga iz komedije dell' arte.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj, na kojima su se u drugom krugu suočili Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, aktualna su tema večeras i na Twitteru, na kojem se politika komentira i citatima iz kazališta. Na hashtagu #izboriprh mogu se naći brojni tweetovi u kojima se nakon objave rezultata izlaznih anketa mogao osjetiti ljevičarski blues.

Twitter je komunikacijski kanal hrvatske medijske, političke i sličnih elita, ili onoga što bi to trebalo biti, za razliku od Facebooka, prepuštenom narodu i selebovima. Na Twitteru se može pročitati komentar Aleksandre Kolarić, profesora Pravnog fakulteta Ivana Koprića ili Jadranke Kosor, jedne od zvijezda cvrkutanja. Očito su to shvatili i na hrvatskim televizijama, pa su uveli i to da se u studiju čitaju komentari s Twittera.


'Winter is coming', napisao je jedan tviteraš nakon objave izlaznih anketa, a drugi se oglasio s: 'Biramo između Karamarka i Josipovića, dobro razmislite je li vam svejedno.' Krenule su odmah i rasprave o tome koje su bile pogreške 'salonske ljevice' te lamentiranje nad podjelom Hrvatske na ruralnu i urbanu: 'I opet gradovi za Josipovića, a sela i dijaspora za KGK. Pametnom dosta.'


Sat vremena od izlaznih anketa do prvih rezultata iz DIP-a proveden je u tmurnim tweetovima, ali se onda dogodio preokret – nije 51,29 posto za Grabar Kitarović a 48,8 posto za Josipovića, nego 52,49 za njega u odnosu na 47,51 posto za nju. Barem je bilo tako u točno 20 sati. Nakon dvadesetak minuta Josipovićeva se prednost istopila na 50 posto u odnosu na 49 posto Grabar Kitarović.

Primijećeno je i da postoje problemi pristupa stranicama DIP-a, a one su očito mnogima online odredište u izbornoj noći.Dok se čekaju novi rezultati, vrijeme se krati komentiranjem praćenja izbora na televizijama, s time da se poslovično najviše izruguje HTV-u.

Kada je postalo jasno da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima, nastavilo se komentirati s manjim intenzitetom, većinom s rezigniranim tonom. Sutra je novi dan.