GLAS JAVNOSTI PRIJE HAŠKE PRESUDE

Ljevica u problemima, Kosor zaustavila pad popularnosti

jadranka kosor zoran milanović fotomontaža

jadranka kosor zoran milanović fotomontaža

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija Vedrana Knežević/tportal.hr

Redovito istraživanje agencije IPSOS PULS Crobarometar pokazalo je da je SDP i dalje najjača stranka sa 26,9 posto, ali joj potpora pada, dok je premijerka Jadranka Kosor zaustavila svoj pad. HDZ se drži na 20, 6 posto, a predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar, pokazalo je ovo istraživanje, završeno, doduše, prije izricanja nepravomoćne haške presude generalima

SDP je i dalje najjača stranka sa 26,9 posto, ali joj potpora pada, i to već četiri mjeseca. Naime, godinu su počeli sa 33 posto potpore birača. HDZ je dotaknuo dno u ožujku, dok travanj završava sa 20,6 posto birača. Rast ili pad HDZ-a i SDP-a je u ovom trenutku u statističkoj pogrešci, no odražava trendove.

Međutim, treba reći da na ovo istraživanje nije obuhvatilo reakcije građana na presudu generalima, a s obzirom na dosadašnja iskustva može se predvidjeti da bi u tom slučaju došlo do daljnjeg pada HDZ-ove popularnosti čije biračko tijelo u takvim situacijama uglavnom reagira buntovno te se izjašnjavaju kao neodlučni.

Savez za promjene poznatiji kao Kukuriku koalicija ima najnižu potporu otkad se provode istraživanja o tom Savezu. Naime, kad su se formirali kao savez i najavili zajednički izlazak na izbore, imali su više od 40 posto, a sada travanj zaključuju dosad najnižom potporom od 33 posto.

Vladajuća bi koalicija sada na izborima imala 23 posto, što je, u usporedbi s posljednjim izborima, 12 posto manje. HDZ-ovo biračko tijelo uglavnom je sada neodlučno jer je nezadovoljno i teško je vjerovati da bi ga SDP preoteo. Neodlučnih oko koalicija ima 25 posto birača.

U blokovskoj podjeli podjeli profitirali su Laburisti sa 4,9 posto na ljevici te Pravaški blok sa 2,9 posto na desnici. HSLS ima 3,5 posto, a HDSSB 3,1 posto. HSS samo pada i u ovom trenutku ima potporu svega 2,8 posto birača. Čini se da se kriza i stanje u vladajućoj koaliciji dramatično odražava na potporu HSS-u, dok je HNS i dalje treća stranka, a zgodno je spomenuti da Bandić ima 1,4 posto.

Što se tiče neodlučnih birača po pitanju stranaka, njih je 16,8 posto, i to čini se većinom birača HDZ-a, koji su trenutačno nezadovoljni politikom svoje stranke, no oni će teško ili nikada otići SDP-u, naime, u krizama i lošim potezima Vlade uvijek raste broj neodlučnih, a pada broj birača HDZ-a.

Što se tiče popularnosti političara, predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji sa 80 posto, a predsjednica vlade Kosor je u travnju zaustavila pad popularnosti pa premda je i dalje nepopularna, no sad je njezin rejting na 27 u odnosu na 22 posto u ožujku.

Lider oporbe i SDP-ov šef Zoran Milanović konstantno se drži na potpori 40-ak posto birača, a tako je završio i travanj, no premda mu je to bio jedan od medijski najaktivnijih mjeseci u kojem se često pojavljivao i kritizirao Kosoričinu vladu, uspjeh po pitanju popularnosti nije polučio, dade se zaključiti iz redovitog istraživanja agencije IPSOS PULS za 'Dnevnik' Nove TV, završeno prije izricanja nepravomoćne haške presude generalima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi