ZORAN VAKULA:

Ljeto nije gotovo - kolovoz će biti ekstremno vruć

01.08.2016 u 09:55

Bionic
Reading

Ljeto ne posustaje, barem ne dugoročno gledano, pa će nakon iznadprosječno toplog lipnja i srpnja, i kolovoz diljem Hrvatske biti sličan, i to gotovo sigurno, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

Srpanj je, kao i lipanj, usprkos povremenim prodorima hladnijeg zraka, diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao, posebice u odnosu na, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO) još uvijek - službeno klimatološko razdoblje od 1961. do 1990. godine, prema kojem će klimatološke ocjene stručnjaka DHMZ-a vjerojatno uglavnom biti 'vrlo toplo' i još češće – 'ekstremno toplo'.

Srpanj među 10 najtoplijih u povijesti

Srednja temperatura zraka ovogodišnjeg srpnja na većini je meteoroloških postaja bila od 1 do 3 °C viša od prosječne što je, prema preliminarnim analizama, u mnogim mjestima među 10 najviših u povijesti. Štoviše, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru čak 4. najviša, odmah iza one iz 2012., 2015. i 2006. godine. Tome su više pridonijele relativno tople noći i jutra nego poslijepodneva.

Siječanj – srpanj – među 5 najtoplijih u povijesti

Premda je na globalnom nivou prvi dio godine najtopliji u povijesti mjerenja, prema podacima s mnogih postaja DHMZ-a, u Hrvatskoj ne proživljavamo rekord, ali nismo ni daleko od njega – u većini je Hrvatske ovogodišnjih prvih sedam mjeseci među 5 najtoplijih u povijesti mjerenja.

Na postaji Zagreb Grič ovo je čak treće najtoplije razdoblje, odmah iza 2007. i 2014. godine, a podaci postoje od 1862. godine. Na Zavižanu je toplije bilo još i 1990., a u Rijeci kao u Zagrebu te još prošle godine dok je na splitskome Marjanu srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine odmah iza istog razdoblja 2007. i 2002. godine.


Kolovoz – siječanj

Najnoviji izračuni potvrđuju dosadašnje prognoze prema kojima do daljnjega vrlo vjerojatno neće biti dugotrajnijeg hladnijeg razdoblja koje bi pridonijelo da srednja sezonska temperatura zraka, pa i srednja temperatura zraka bilo kojeg od sljedećih šest mjeseci, bude niža od prosjeka, čak i iz razdoblja 1981. – 2010. godine. No, povremenih će zahladnjenja, poput ovog današnjeg, u većini Hrvatske jamačno biti i sljedećih mjeseci.

'Već u drugoj polovini ovoga tjedna u mnogim se našim područjima čini neprijepornim i novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje', piše Vakula.