U BOLNICI

Litavska predsjednica posjetila Timošenko

11.05.2012 u 21:29

Bionic
Reading

Litavska predsjednica Dalija Grybauskaite u petak se sastala s bivšom ukrajinskom oporbenom čelnicom i bivšom premijerkom Julijom Timošenko, koja je iz zatvora prebačena u bolnicu nakon brojnih kritika što ih je međunarodna zajednica uputila ukrajinskoj vladi, zaprijetivši i bojkotom Eura-2012.

Konvoj litavske predsjednice koji je je činilo desetak vozila, zaustavio se poslijepodne ispred klinike u Harkivu gdje se Timošenko nalazi zbog problema s hernijom diska, a hospitalizirana je u srijedu, prenosi France presse.

Kada se Grybauskaite pojavila pred bolnicom, nekoliko stotina pristaša Julije Timošenko, koliko ih se ondje okupilo, počelo je na engleskom izvikivati 'Sloboda političkim zatvorenicima' i 'Sloboda za Juliju Timošenko' te isticati fotografije bivše oporbene čelnice.

Litavska predsjednica iz Harkiva će večeras otputovati u Kijev gdje će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem - pod udarom Zapada zbog odnosa prema Timošenko, koji je okarakteriziran kao politička represija.

Nekoliko predsjednika europskih država bojkotiralo je dolazak na summit koji se u Ukrajini trebao održati tijekom ovog tjedna, prosvjedujući na taj način zbog slučaja Timošenko. Službeni Kijev na kraju je bio prisiljen otkazati održavanje summita.