SDP O POKRADENIM VLADINIM MJERAMA

'Lista lijepih želja koje neće moći ostvariti'

19.04.2010 u 17:36

Bionic
Reading

Šef SDP-a Zoran Milanović reagirao je na nove gospodarske mjere koje je predstavila Vlada i rekao da su 'sve to odbijeni SDP-ovi prijedlozi i kvazipredizborni program HDZ-a'

'Živimo više od godinu dana u dubokoj recesiji, ne bismo bili dobri političari da sve razumne mjere ne podržimo, ali u ovom programu vidimo polurazrađeni izborni program', rekao je Milanović. Smatra da ove mjere nisu loše, ali se pita jesu li prikladne.

'U Vladinom programu ima niz mjera koje SDP dvije godine predlaže, a niti jedna nije usvojena', izjavio je. Milanović smatra da je ovakav 'kvaziizborni program' legitiman, no da ga je trebalo davno donijeti.

To što Vlada naglašava da je gospodarski rast dužnost svakog građanina, Milanović ocjenjuje lošim jer, kaže, 'to je dužnost Vlade'.

'Bojimo se da je vrijeme izgubljeno jer je SDP to davno predlagao, primjerice ukidanje parafiskalnih nameta. Harač su trebali već davno ukinuti. Vlada ima pravo uvijek izaći s mjerama, ali ovo je predizborni program koji su mogli sačuvati ili sada sazvati izbore', rekao je Milanović. Dodao je da je pitanje ima li Vlada hrabrosti, odgovornosti i volje da te mjere provede.

Milanović je rekao da rok koji si je zadala vlada za rješavanje nelikvidnosti, 1. lipnja ove godine, nije realan, ali je dobro to učiniti jer državni dug guši gospodarstvo i poduzetništvo.

Milanović je iz Vladina programa s 'listom lijepih želja' naveo još nekoliko pokradenih SDP-ovih prijedloga i i nije mogao istaknuti nijednu mjeru s kojom se ne slaže, ali naglašava da se 'jako slaže' s mjerom suzbijanja nelikvidnosti.

Milanović postavlja pitanje zašto je Vlada tek sad donijela te mjere i kaže da ipak ne vidi da je to ozbiljan dokument jer 'ova Vlada nema hrabrosti i znanja, ovo je zakašnjelo nesnalaženje'. Milanović se također zapitao priprema li se to Vlada za prijevremene izbore.

SDP-ov Gordan Maras podsjetio je na 10 antirecesijskih mjera koje je Vlada donijela prije godinu dana i rekao da nijedna nije zaživjela. 'Konkretne mjere su samo ukidanje harača, što je neozbiljno jer su to mogli i odmah napraviti, i rješavanje pitanja likvidnosti, što je SDP predložio u lipnju 2009, ali su HDZ-ovci odbili.'

Maras ističe da u vladinom prijedlogu nema iskrenosti i pravih mjera te da je to pokušaj predizbornog programa pa poručuje vladi neka raspišu prijevremene izbore.