KONSTRUKTIVNI SINDIKATI

Linić vjeruje u dogovor s državnim službenicima

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.07.2012 16:23
  • Objavljeno 23.07.2012 u 15:29
vlada_sindikat državnih službenika

vlada_sindikat državnih službenika

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata državnih službi nastavili su danas poslijepodne u Banskim dvorima pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika

Pred početak pregovora, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar tek je kratko novinarima rekao da je danas održan i međuresorni radni sastanak sindikata državnih službi na kojem su usuglašeni određeni stavovi. Više ćemo moći reći tek nakon sastanka, kazao je Lončar.

Ministar financija Slavko Linić novinarima je izjavio kako je uvjeren da će se danas postići dogovor, jer su sindikati svjesni gdje se nalazimo i da dio ušteda treba učiniti i na izdacima za plaće.

U prethodnoj rundi pregovora Vlada i sindikati državnih službi suglasili su se da će pitanje privremene neisplate jednokratnih materijalnih prava, kao što su regres u idućoj i božićnica u ovoj i idućoj godini, biti riješeno potpisivanjem aneksa novom KU-u koji bi trebao vrijediti četiri godine.

Pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica trebalo bi biti riješeno u samom KU-u, a u vezi s naknadom za prijevoz osnovana je radna skupina koja je trebala izraditi prijedlog do danas.

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se KU potpiše na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi