BIVŠI STRANAČKI KOLEGE

Linić svjedočio na suđenju bivšoj šefici Porezne uprave

13.11.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Na suđenju bivšoj ravnateljici Porezne uprave i SDP-ovoj saborskoj zastupnici Nadi Čavlović Smiljanec u ponedjeljak je svjedočio bivši ministar financija Slavko Linić, detaljno opisujući promjene zakona u njegovu mandatu koje su za cilj, kako je kazao, imale smanjenje nelikvidnosti i povećanje naplativosti poreznih obveza.

Čavlović Smiljanec je optužena da je stopiranjem naplate poreznog duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu državu oštetili za 9,5 milijuna kuna pa su se na optuženičkoj klupi našli i Biloš te bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević.

Uskok u optužnici potvrđenoj u veljači prošle godine tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013.

Linić je s klupe za svjedoke istaknuo da je na početku mandata krajem 2011. naišao na veliku nenaplativost poreznih obveza od preko 52 milijarde kuna i nelikvidnost koja se povećavala pa je Vladi predložio mjere za povećanje naplate dugovanja i poboljšavanje likvidnosti.

Prvom, iz veljače 2012. omogućen je trogodišnji reprogram dugova prema državi na račun poreza, doprinosa i carina, a rok za podnošenje zahtjeva bio je 60 dana.

"Kada sam uočio da dio gospodarstvenika nije uspio pripremiti dokumentaciju išli smo s dopunama i produžili rokove. No, krajem 2012. vidjelo se da se bitno ne popravlja likvidnost što znači da nije bio problem samo poreznih dugova pa je u 10. mjesecu 2012. prihvaćen Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnim nagodbama", kazao je Linić.

Potvrdio je da je o mogućem reprogramu razgovarao i s Bilošom kojemu je kazao da mora ispuniti sve zakonske uvjete kako bi dobio odobrenje za reprogram i odgodu plaćanja te dobivanje kredita od HBOR-a.

"Zvao me da pokuša reći da ima namjeru riješiti dug po otpisu kamata. Mislio je da može nastaviti s ulaganjem. Pritom nije tražio ništa nezakonito, a mislim da to nije ni moguće telefonski tražiti", kazao je Linić odgovarajući na pitanja obrane.

Dodao je i da ga Biluš nije tražio da kao ministar utječete na druge osobe pa ni Čavlović Smiljanec. "Razgovarali smo o njegovom zahtjevu za reprogramom i problemima s dokumentacijom uz jasno objašnjenje da se sva potrebna dokumentacija mora skupiti", kazao je Linić.

  • +4
Nastavak suđenja Nadi Čavlović Smiljanec Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"Svaki poduzetnik je optimist i misli da može riješiti dug. No, morao je dokazati da redovito plaća novopridošle obveze i jasno sam mu stavio do znanja da dugovi moraju biti plaćeni", dodao je Linić.

Potvrdio je i da je o Biluševu kreditu kod HBOR-a koji mu je trebao pomoći u likvidnosti razgovarao i s tadašnjim HNS-ovim ministrom Ivanom Vrdoljakom. O Biluševoj tvrtki Linić je razgovarao i s Čavlović Smiljanec koja je "bila zadužena za provedbu svih uputa i provedbu zakona i najviše je kontaktirala s terenom". Putem Smiljanec saznao je, kaže, da se za Biluša kao poduzetnika koji zapošljava velik broj ljudi zalagala i SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan.

Linić je posvjedočio da je u to vrijeme bila velika neažurnost u poreznoj upravi zbog čega mnogi zahtjevi za reprogramom nisu riješeni. No, Bilušev je ipak riješen, ali nakon što je Linić otišao s dužnosti ministra financija.