MIRELA HOLY:

'Linić radi i ima rezultate, ministri koji ne rade neće ih ni imati'

09.09.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode i članica SDP- a u razgovoru za portal H-Alter nakon godinu i pol od čuvenog maila koji ju je stajao ministarske fotelje kazala je kako je iz današnje perspektive potpuno je jasno da je on bio samo izlika da ju se makne iz Vlade jer je njeno inzistiranje na provedbi politike zaštite okoliša i prirode iz 'Plana 21' nije odgovaralo bivšim kolegama u vrhu Vlade.

U poduljem razgovoru, kojeg u cijelosti možete pročitati na stranicama H-Altera, Holy je istaknula kako je njena bivša stranka SDP nastavila provoditi neučinkovitu i netransparentnu HDZ-ovu politiku zaštite prirode.

'Glavna reforma u području zaštite prirode u Planu 21 odnosila se na promjenu modela upravljanja zaštićenim područjima na nivou države, dakle nacionalnim parkovima prirode sa sadašnjeg modela organizacije s 19 javnih ustanova na jednu ustanovu - Nacionalnu parkovnu agenciju. To bi dovelo do uspostave stabilnog i izdašnog financijskog instrumenta koji je neophodan za provedbu bilo koje politike, pa tako i politike zaštite prirode. Kada smo u okviru stranke raspravljali o različitim modelima upravljanja i financiranja zaštite prirode shvatili smo da je zbog objektivno teške gospodarske situacije jedina mogućnost za održivo financiranje politike zaštite prirode bolje, sustavno i promišljeno korištenje sredstava koje već postoje u sustavu zaštite prirode, a to je nekih 400 milijuna kuna na godišnjoj razini.

SDP je nastavio provoditi neučinkovitu HDZ-ovu politiku zaštite prirode

To nije malen novac i ako ga se planski i promišljeno koristi mogu se realizirati mnogi projekti i mjere iz Nacionalne strategije i akcijskog plana zaštite krajobrazne i biološke raznolikosti. U Zakonu o zaštiti prirode odustalo se od te reforme i tako je SDP, u stvari nastavio provoditi neučinkovitu i netransparentnu HDZ-ovu politiku zaštite prirode. To nije bio moj prijedlog, već temeljna reforma iz politike zaštite prirode SDP-a i Kukuriku koalicije. Smatram da se politička obećanja moraju održati jer je politika posao u javnom interesu, a program na temelju kojeg ste dobili izbore je ugovor s građanima koji su naši poslodavci.

Zbog toga je obaveza političara da provode politiku koja je dobila potporu većine građana. Sve drugo je prevara birača. Nacionalna parkovna agencija je važna kao transparentan financijski instrument za provedbu politike zaštite prirode i obaveza iz EU direktiva. NPA bi omogućila jednostavnu kontrolu sredstava iz sustava zaštite prirode i trošenje tog novca prema listi prioriteta iz spomenute Nacionalne strategije, a ne za svrhe koje nemaju nikakve veze sa zaštitom prirode. No, očigledno uvođenje transparentnosti u trošenje tog ne tako malog novca nažalost ne odgovara ni SDP-u, kao što nije odgovaralo ni HDZ-u', kazala je Holy.

Na pitanje kako danas gleda na projekte hidroelektane Ombla i TE Plomin odnosno smtara li da se u inzistiranju na njima radilo o pogodovanju krupnim igračima ili nečemu što bi moglo graničiti s političkom korupcijom Holy navodi kako je njen dojam je da se nije radilo toliko o pogodovanju koliko o želji da se što prije realiziraju veliki projekti kakvi god oni bili.

'Vrijeme je pokazalo da sam bila potpuno u pravu kada sam upozoravala kolege da je najavljena i obećana dinamika realizacije ovih projekata potpuno nerealna, da ne govorimo o (ne)kvaliteti pripremljenosti tih projekata. Evo, nisam ministrica već godinu i tri mjeseca, a nisam vidjela da su se bombastične najave o pokretanju investicija realizirale ili da će se uopće realizirati. Neće se realizirati prvenstveno zbog toga što, da biste imali bilo kakve rezultate, prvo morate vrijedno raditi. Bez rada jednostavno nema rezultata. Oni ministri poput Slavka Linića koji vrijedno rade imaju i rezultate, slagali se mi sa sadržajem njegove politike ili ne. Oni ministri koji ne rade nemaju ni rezultate. Neće ih ni imati, koliko god dugo sjedili u ministarskim stolcima', smatra Holy.

Hrvatska uvozi 50 posto i energije i hrane

Bivša ministrica drži kako je Hrvatska najviše prostora za rast gospodarstva ima u tri ključna područja: energetici, poljoprivredi i vodnom sektoru.

'Samo ona država koja je samodostatna u ova tri ključna strateška područja može zvati samostalnom. Hrvatska, nažalost, uvozi 50 posto i energije i hrane i na taj način gospodarski pomaže, tj. subvencionira, gospodarstva drugih država. Kada bismo većim dijelom postali samodostatni u ova dva područja imali bismo rast BDP-a jer bi novac ostajao u Hrvatskoj i otvarao nova radna mjesta', istaknula je Holy.

Govoreći o osnivanju nove stranke, koja će biti zasnovana na održivom razvoju s ljudskim pravima, gospodarskom razvoju i zaštitom okoliša u fokusu, navela je kako se na istoj radi intenzivno te da su napisani nacrti prijedloga Statuta te Programa stranke.

Osvrnuvši se na mail koji ju je koštao ministarske fotelje priznaje da je napravila pogrešku za koju je snosila konzekvence.

'Iako se u javnosti moj mail prezentirao kao nepotizam i zapošljavanje po stranačkom ključu, iz sadržaja maila je vidljivo da se ne radi o nikakvom zapošljavanju jer je gospođa već radila u HŽ-u - i tamo je zaposlena u vrijeme vladavine HDZ-a - već o pokušaju zaštite obične činovnice od šikaniranja na radnom mjestu. No, način na koji sam to napravila je pogrešan. Trebala sam koristiti službene kanale i službenim dopisom s klasom i urudžbenim proslijediti ovu predstavku na nadležno postupanje resornom ministru.

Iz današnje perspektive potpuno je jasno da je ovaj mail bio samo izlika da me se makne iz Vlade jer moje insistiranje na provedbi politike zaštite okoliša i prirode iz Plana 21 nije bivšim kolegama u vrhu Vlade. To je potvrđeno sadržajem Zakona o zaštiti prirode, ali još više sadržajem Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji nastavlja s netržišnim i koruptivnim modelom gospodarenja posebnim kategorijama otpada', zaključila je Holy.