JAMSTVO ZA DIOKI

Linić prijavio Turke Mladenu Bajiću

06.06.2013 u 12:57

Bionic
Reading

'Ja bih volio kad bi ministar financija Slavko Linić javnost informirao o tome kako napreduje naplata pet milijuna eura državnog jamstva izdanog turskoj kompaniji za neuspješan spas Diokija', kazao je prije nekoliko dana bivši predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, misleći na jamstvo države koje je turski Caliskan uzeo nakon što je toliko ovdje i potrošio, te se s tim vratio kući. Tužba protiv Caliskana, koju je ministar Linić najavio još u veljači, do sada nije pokrenuta, iako je Ministarstvo financija Turke prijavilo Državnom odvjetništvu

'Državno odvjetništvo zaprimilo je zahtjev Ministarstva financija za podnošenje tužbe protiv Caliskana Turska, radi povrata iznosa naplaćene garancije i isplate naknade za podmirenje operativnih troškova i troškova plaća radnika Diokija. Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, u čijoj je nadležnosti ovaj predmet, zatražilo je od Ministarstva financija dodatnu dokumentaciju koja je potrebna za donošenje državnoodvjetničke odluke u predmetu', stoji u odgovoru Državnog odvjetništva Novom listu.

Linić je u veljači izjavio, podsjetimo, kako Caliskan smatra odgovornim za propali dogovor za spas Dine iz Omišlja. Država je, govorio je tada ministar, postigla dogovor s vjerovnicima, otvorila predstečajni postupak, dobila ponudu za kupnju zemljišta za LNG terminala, odnosno učinila sve da se Dina spasi. Tužbe su, zaključio je, pripremljene, i to za izdana jamstva od države (na iznos od pet milijuna eura) i za neisplatu plaća radnicima za vrijeme Caliskanovog upravljanja tvrtkom, kao i za štetu koju je pretrpjela lokalna samouprava.

Radnici unutar Dine boje se da od tužbe, kako kažu, ni dalje neće biti ništa. Caliskan je uplatio pet milijuna eura za radničke plaće, isplatio ih, a onda, kako nisu bili stvoreni uvjeti za pokretanje proizvodnje, otišao s naplaćenom garancijom, kažu radnici.