PRAZNA DRŽAVNA BLAGAJNA

Linić poslao ovrhe svima koji duguju više od dvije tisuće kuna

30.09.2013 u 18:00

Bionic
Reading

Dok država velikim kompanijama kroz proces predstečajne nagodbe oprašta i 40 posto od milijunskog poreznog duga, nesmiljeno gazi po obrtnicima i slobodnim zanimanjima. Porezni referenti prošloga tjedna dobili su nalog da šalju ovrhe svima koji imaju dug prema državi veći od samo 2.000 kuna, i to bez upozorenja

Prije tjedan dana, svim zaposlenicima Porezne uprave stigla je odluka s vrha da se u što kraćem roku prikupi porezni dug svih obveznika koji državi duguju više od 2.000 kuna. Tako su brzinski i bez upozorenja spakirane ovrhe i najmanjim dužnicima. FINA će im novac skinuti s računa u roku od 30 dana.

Blokade za 75.000 tvrtki i obrta

Deseci tisuća tvrtki koje godinama nisu plaćale porez Porezna upravašalje u blokadu i to nakon što su se oglušile na upozorenja da svepodmire u osam dana, piše Dnevnik.hr. Taj je rok istekao zadnjeg danamjeseca kolovoza, pa slijedi blokada 75 tisuća tvrtki i obrta.Procjenjuje se kako je porezni dug u visini 3,5 milijardi kuna.
Financijskaagencija će u utorak blokirati njihove račune te će država automatskiuzeti njihov novac u narednim danima. Radi se tvrtkama koje susolventne, a niti jedna se nije javila za predstečajnu nagodbu ili u trireprograma koje je Ministarsvo financija pokretalo.

Slobodni novinar, podaci poznati redakciji, godinama u Registru poreznih obveznika (famozni RPO), iznenadio se kada mu je poštar danas na kućnu adresu dostavio rješenje o ovrsi: 'Prije mjesec dana razgovarao sam sa svojom referenticom i pitao je mogu li pričekati s plaćanjem duga od par tisuća kuna još mjesec dana, jer su mi neočekivani troškovi posljednjih mjeseci donijeli financijske probleme, i rekla mi je da sam daleko od ovrhe i da nemam problema ako to mislim platiti do kraja godine. Ovrha me danas potpuno šokirala!' kazao nam je šokirani kolega.

'Inače plaćam sve račune na vrijeme, doprinosi su svi pokriveni, ostao mi je samo PDV i to je prvi put da sam si dozvolio dug. Mediji su u krizi i sve teže naplaćujem članke, a ja sam još po starom sustavu od prije četiri godine morao ući u sustav PDV-a i samo njega plaćam više od 2.000 kuna mjesečno. Ovaj mjesec radit ću samo da me FINA ima od čega ovršiti, a od čega ću živjeti, stvarno nemam pojma', kazao je naš sugovornik.

Prepričao je kako mu se njegova porezna referentica danas ispričavala jer ga prije mjesec dana nije mogla upozoriti: 'Ona jednostavno nije znala da će se udarati na male dužnike. Kada sam je danas nazvao, rekla mi je da je prošli tjedan došla odluka da se ide u ovrhe. Nikakvo upozorenje nije mi stiglo ni pismeno, ni usmeno', kazao je novinar.

Porezna uprava najavila je da se od 29. rujna ide u naplatu 2,7 milijardi kuna za sve fizičke osobe, ali praksa nikada do sada nije uključivala one koji imaju dug manji od 10.000 kuna.

U Poreznoj upravi nisu nam mogli reći kako je došlo do toga da na ovrhu idu i najmanji dužnici: 'Da, išla je neka odluka prije tjedan dana, ne znam u ovom trenutku kako se točno zove. Da bismo vam na to pitanje odgovorili, trebalo bi nam dan ili dva', rekao nam je glasnogovornik Porezne uprave Marko Nenadić od kojega smo tražili da nam do kraja radnog ponedjeljka navede kako se zove famozna odluka o limitu od 2.000 kuna duga i koliko će ljudi njome biti pogođeno.

Umjesto odgovora na pitanje, dobili smo načelno tumačenje zakona: 'Ministarstvo financija, Porezna uprava jednako postupa sa svim poreznicima obveznicima. Porezna uprava je u više navrata, kroz reprograme dugova i predstečajne nagodbe, dala priliku tvrtkama i građanima da uz povoljnije uvjete vrate svoje dugove po osnovi poreza i drugih javnih davanja. Prema svima koji nisu koristili zakonske mogućnosti, postupit će se prema Općem poreznom zakonu, što znači da će se pristupiti prisilnoj naplati dospjelih tražbina.'

U Općem poreznom zakonu stoji da se u ovrhu ide tek ako je 'porezno tijelo poduzelo sve mjere da se porezni dug naplati iz sredstava osiguranja naplate poreznog duga', no u slučaju našeg sugovornika, nikakvih mjera ni upozorenja nije bilo.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec kaže da je tek od nas čuo da se u ovrhe ide za dugove veće od 2.000 kuna: 'Ovu ću informaciju ujutro odmah provjeriti; to me iznenađuje jer je 2.000 kuna - ništa. Ima dužnika koji duguju milijune i nije učinjeno ništa. Ako već idu u takvu naplatu, nadam se da onda barem nitko neće biti pošteđen.'