OTVARANJE PREMA RUSIJI

Linić misli da je dogovor s Rosnjeftom o kupnji Ine već gotova stvar

02.11.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Slavko Linić kazao je kako podržava moguću kupnju dionica Ine od strane ruskog Rosnjefta te nije sklon rješenju koje potencira SAD,a to je LNG terminal na Krku. Linić tvrdi da su medijski napisi o interesu Rosnjefta za Inu dokaz da su pregovori već u poodmakloj fazi

'U isto vrijeme čujemo i Rosfnjet i MOL, to znači da su oni već do sada bili u kontaktu i da su među njima već dosta dobro odmakli pregovori i suglasnost da se MOL riješi dionica INA-e i prepusti ih Rosnjeftu. Ja u biti ove sadašnje najave kompanija vidim kao dobar dio pozitivnih pregovora između njih',kazao je Linić za N1 televiziju.

Uvjeren je da će do preuzimanja dionica Ine od Rosnjefta doći te da je to za Hrvatsku najbolje rješenje. 'Znamo da MOL nije imao ozbiljne namjere uložiti ni u jednu rafineriju, odrekao se Sirije, jako malo ulaže u Jadran. Njihov cilj je bio probiti se trgovački na hrvatsko tržište. Oni su to učinili i sada se žele riješiti Ine. S druge strane ruska kompanija želi svoj prodor na Jadran i mislim da su se poklopili ti interese. S druge strane, same najave Rusa da će se ulagati su najbolje rješenje za Inu', pojasnio je.

Slavko Linić u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Poručuje da Hrvatska time ne gubi ništa jer se ruski interesi poklapaju s hrvatskim. 'Moramo shvatiti da je to dobrim dijelom hrvatska nafta, hrvatski plin i ono što je nama bitno je da se obnove nalazišta, ulaže u nalazišta, dobit ćemo veću količinu plina, možda i nafte, dobit ćemo derivate proizvedene u Hrvatskoj što znači i bolje cijene. Rusima nije bitno hrvatsko tržište, nego Mediteran. Doći će sa svojom naftom i plinom i tu proizvoditi derifate. Poklopit će se njihovi interesi s hrvatskim interesima. Ja polazim od osnove da ne dolaze derivati. Što je radio MOL? Vukao svoje derivate. To su neprijatelji koji su nam osvajali tržište i uništavali inu. To moramo promijeniti, Rusi to mijenjaju', poručuje.

Protiv je izgradnje LNG terminala na Krku kojeg potencira SAD jer tu neće, kaže, biti posla za hrvatske građevinare, montažere i opremaše. 'To je uvoz opreme negdje iz svijeta. S druge strane neću govoriti da je ekološki teže od kopnene varijante', istaknuo je i dodao da ako je Njemačka poslije u ovom aspektu s Rusima zašto to ne bi i Hrvatska.

'Ja polazim od toga da je u ovom trenutku bitno da naučimo lekciju, a ta lekcija je da su MOL-ovci imali pravo potpunog upravljanja, da je hrvatska bila razvlaštena. To je bila odgovornost Sanaderova kabineta koji je potpisao te ugovore. Ako uđu Rusi, mi samo morao promijeniti ugovore. Najveća korist od ruske strane će biti povratak sirijskih polja. Ja vidim tu puno koristi', zaključuje.