OSVRT NEVENA BARKOVIĆA

Lijepo naše napušeno pravosuđe

13.02.2015 u 13:52

Bionic
Reading

'Što je više zakona, to je država korumpiranija', glasi jedan od prijevoda čuvene rečenice 'Corruptissima re publica plurimae leges', koju je izrekao rimski senator i povjesničar Tacit

Gotovo dvije tisuće godina nakon Tacita ova izreka i dalje stoji. U Hrvatskoj se u njezinu istinitost možemo uvjeriti skoro svakodnevno, a to će vam potvrditi i svaki poduzetnik koji je ikad pokušao voditi biznis u Hrvatskoj tako da ne krši nijedan zakon ili propis (to je nemoguće u praksi, a vjerojatno čak i u teoriji). I ne radi se tu samo o poslovanju – u Hrvatskoj enorman broj zakona regulira gotovo svaki aspekt ljudskog ponašanja, kako individualno tako i u društvu. I htjeli vi to ili ne htjeli, gotovo je sigurno da ste upravo sada, dok sjedite i čitate ovaj tekst, u nekoj vrsti prekršaja.

O jednom eklatantnom primjeru suludog zakona i još suludije primjene istoga imali smo priliku čitati ovih dana. Naime nedavno je na vrata 48-godišnjeg Stjepana Pavlekovića iz Lepoglave, u trenutku dok mu je kuća bila puna gostiju, pokucala policija. Razlog? Čovjek je na Facebooku objavio šaljive slike Snjeguljice i Popaja, likova iz crtića, s listom konoplje. A obzirom na to da Hrvatska (naravno, sjetite se Tacita) ima Zakon o suzbijanju zlouporabe opojnih droga čiji članak 4. eksplicite zabranjuje, pazite sad ovo, 'izravnu ili neizravnu promidžbu droga', nezaposlenog Pavlekovića revna je sutkinja Prekršajnog suda u Ivancu, Nada Šumiga, novčano kaznila u iznosu od 1000 kuna.

Ako i zanemarimo činjenicu da je vizualni prikaz lista odnosno biljke marihuane već desetljećima pop-kulturni fenomen koji je nemoguće izbjeći, kako na internetu tako i na televiziji ili u novinama, jedno je nedvojbeno: sutkinja Nada Šumiga ovakvom je presudom dotične 'opasne' slike Popaja i Snjeguljice s marihuanom uspjela proširiti neusporedivo više od nesretnog Pavlekovića kojemu je presudila.

Ako je njegovu 'promidžbu marihuane' prije presude vidjelo nekoliko desetaka ili u najboljem slučaju stotina ljudi, nakon presude o kojoj su izvijestili svi relevantniji mediji u zemlji dotične slike vidjelo je na tisuće, ako ne i desetina tisuća ljudi. Tko je, dakle, 'zaslužniji' za promociju marihuane, Stjepan Pavleković, čiji je krimen objava šaljive fotke na Facebooku, ili sutkinja Nada Šumiga, zbog koje su te slike vidjele tisuće i tisuće ljudi? Pitanje je, naravno, retoričko.

Ako crtež lista marihuane hrvatski sudovi smatraju 'promidžbom droge' i kažnjavaju zbog toga, postavlja se pitanje što se sve još može tumačiti 'promidžbom droge'. Je li to, primjerice, serija 'Trava' koja je svojevremeno emitirana na RTL televiziji? Jesu li to crteži i slični vizuali koji predstavljaju marihuanu, a koje možete vidjeti na ruksaku svakog drugog zagrebačkog gimnazijalca? Je li snimka Zdravka Mamića koji razdrljene košulje lijepi stotice eura na čela tamburaša promidžba droge? U konačnici, je li slika kojom je ilustriran ovaj članak promidžba droge?

Naravno, nijedan sud neće kazniti ni autora ovog teksta ni RTL televiziju zbog 'promidžbe droge', a naročito ne Zdravka Mamića. No zato će revno i s nemalom dozom birokratskog fanatizma osuditi nezaposlenog 48-godišnjaka iz Lepoglave i ubaciti 40 posto njegovih mjesečnih primanja u državni proračun. Zašto? Zato što je najkorumpiranija država ona koja se zakonski može uplesti u ama baš svaki aspekt vašeg života. Ne vjerujete? Pitajte Stjepana Pavlekovića.