otkrio liječničku tajnu

Liječnička komora će zatražiti očitovanje od Ćorušića

24.05.2022 u 14:28

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) izvijestila je u utorak da će njezino Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju zatražiti očitovanje od ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije

Reakcija Komore objavljena je nakon što je Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te naveo prezime pacijentice kojoj je izvadio krivi jajnik.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a jučer je donijelo odluku da će o tom slučaju tražiti Ćorušićevo očitovanje.

HLK je još jednom podsjetio da svi podaci pacijenta, sukladno zakonima, predstavljaju liječničku tajnu i da ih nije dozvoljeno iznositi u javnost.

Benčić: Ćorušića treba odmah maknuti s mjesta ravnatelja

Ćorušićev slučaj danas su komentirali saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Sandra Benčić (Možemo!) prigodom konferencije za novinare udruge Franak.

"Činjenica da gospodin Ćorušić sada iznosi podatke o pacijentici po meni je neprihvatljivo. O tome treba pitati one koji upravljaju institucijom koju vodi Ćorušić. Mi tu nemamo ingerencije niti možemo bilo što napraviti", rekao je Grmoja te podsjetio da je Most svojedobno, za mandata Tihomira Oreškovića, blokirao Ćorušićev dolazak na mjesto ministra zdravstva.

Sandra Benčić smatra da se protiv Ćorušića, zbog otkrivanja podataka o pacijentici, treba pokrenuti kazneno pravni postupak.

"Treba ga odmah maknuti s mjesta ravnatelja bolnice. HDZ je svojim kadroviranjem po bolnicama stvorio atmosferu u kojoj građani ne mogu ostvarivati osnovno pravo na zdravstvenu skrb, kao što je bio slučaj Čavajda", izjavila je Benčić.