pozivaju na oprez

Liječnici upozoravaju da maske za lice nisu za svu djecu

24.04.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Nošenje maske za lice, tvornički proizvedene ili iz kućne radinosti, sad je preporučeno ili obvezno u mnogim zemljama radi usporavanja širenja novog koronavirusa, no liječnici upozoravaju da tome u slučaju djece treba pristupiti s oprezom

Je li odluka da dijete nosi masku na licu razumna? Jeste, pod određenim uvjetima i nakon određene dobi, poručuje njemačko pedijatrijsko udruženje (BVKJ).

Kako bi naše maske pružile zaštitu onima oko nas i kako ne bi izložile osobu koje je nosi povećanom riziku potrebne su dvije stvari. Prvo maska mora potpuno pokriti lice od korijena nosa do ispod brade i treba tijesno prianjati uz kožu.

Drugo, jednom kad je stavimo na lice ne bismo je smjeli dodirivati. U slučaju djece drugi je uvjet posebno teško ispuniti.

Mlađa djeca vjerojatno neće dodirivati masku samo ako ih roditelji na to neprekidno upozoravaju - što je dijete mlađe to će češće dodirivati masku.

Stoga je njemačko udruženje pedijatara utvrdila koja djeca mogu nositi maske i to su ona starija od dvije godine. Starija bi djeca mogla nositi maske, barem u javnom prijevozu ili u kupovini.

Za vrijeme igranja na otvorenom prostoru maska može ometati ili biti čak i opasna - primjerice njezina elastična traka može zapeti za prepreke na otvorenom prostoru ili za sprave na dječjem igralištu, upozoravaju pedijatri.