niska cijepljenost

Liječnici se boje novog rasta oboljelih u siječnju, omikron još nije u zamahu

28.12.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Brojevi testiranih posljednjih dana u Hrvatskoj govore da je korona u stagnaciji, ali se bolnički kreveti ipak ne prazne željenom brzinom, što pokazuje broj hospitaliziranih, piše u utorak Jutarnji list

Također, čelni ljudi bolnica kažu da, čak i kad im broj pacijenata dijelom padne, ne smanjuju kapacitete namijenjene covidu jer naprosto nema uvjerljivih dokaza da će se varijanta omikron ponašati isto u svim državama, osobito kad je cijepljenost građana niska, kao što je to u Hrvatskoj.

Na to upozorava i virusni imunolog dr. Stjepan Jonjić. Kaže da je u Hrvatskoj i dalje premalo cijepljenih među starijom populacijom, a upravo bi njima omikron mogao najviše štetiti. Naime tek se čeka pravi dolazak omikrona u Hrvatsku.

Prema podacima o sekvenciranim uzorcima u laboratoriju ECDC-a, omikron u Hrvatskoj još nije u zamahu.

No stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi, odnosno da će to biti najvjerojatnije poslije blagdana tijekom kojih je u Hrvatsku došao veći broj građana iz zapadnih zemalja, u kojima je novi sloj uvelike prisutan.

Činjenica da dulje od dva mjeseca svakodnevno umire barem pedesetak oboljelih od covida-19 potvrđuje da je situacija ozbiljna i da nema mjesta za opuštanje, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Jureško.