KoHOM preporučuje

Liječnici savjetuju: Ove vitamine, lijekove i dodatke uvijek trebate imati kod kuće za slučaj da se zarazite koronavirusom

17.11.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Iako je većina istraživanja utjecaja raznih lijekova, vitamina i dodataka prehrani na koronavirus još uvijek u tijeku, neki pripravci uvijek mogu pomoći, neovisno o kojoj se bolesti radi. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) objavila je svoja saznanja vezana uz vitamine i lijekove u kombinaciji s koronavirusom

Ekipa Dnevnik.hr-a kontaktirala je s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kako bi provjerili koji od savjeta i preporuka, kojih je mnogo na društvenim mrežama, imaju, a koji nemaju smisla.

1. Paracetamol - za snižavanje temperature

Da, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja.

2. Betadine - za ispiranje usta i grgljanje

Razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19.

3. Vitamin C i D3

Vitamin C je antioksidant i nema dokaza o njegovoj učinkovitosti u liječenju Covida-19, nije u službenim preporukama. Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti više javljali u zemljama s manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

4. B kompleks

Važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji Covida-19, ali još nije u službenim preporukama.

5. Oksimetar - uređaj za mjerenje zasićenosti krvi kisikom

Bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je zasićenost krvi kisikom ispod 94 posto, osobito ako je praćena povećanim brojem udisaja u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe, indikacija za hospitalizaciju.

6. Vježbe disanja

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) preporučuje vježbe disanja svim osobama koje boluju od kroničnih plućnih bolesti, a svima ostalima kao tehniku opuštanja s obzirom na to da je dokazana anksioznost kod oboljelih.