U RUMUNJSKOJ

Liječnici kažnjeni zbog smrti američkog košarkaša

12.10.2011 u 20:09

Bionic
Reading

Rumunjsko ministarstvo zdravstva utvrdilo je 'velike propuste' u liječenju američkog košarkaša koji je u nedjelju umro u Rumunjskoj od posljedica napada, i zatražilo je sankcije, priopćio je u srijedu državni tajnik Raed Arafat

'Utvrdili smo da su izostale nužne medicinske pretrage i da liječnici nisu uspjeli donijeti ispravne odluke za pacijenta', rekao je Arafat na tiskovnoj konferenciji.

Po istrazi ministarstva, oko 4,5 sata je prošlo od trenutka kada je Chauncey Hardy, koji je u napadu u diskoteci zadobio teške ozljede glave, primljen u bolnicu u Giurgiuu i njegova prijevoza u bolnicu u Bukureštu koja je bolje opremljena. Kroz to vrijeme, dežurni liječnici u Giurgiuu nisu uputili Hardyja (23) na snimanje, misleći da je u stanju alkoholne kome, dodao je državni tajnik.

Košarkaš, koji je od kolovoza igrao za CSS Giurgiu, umro je u nedjelju poslijepodne, nedugo nakon kirurške intervencije u drugoj bolnici. Osumnjičenik kojemu je 25 godina pritvoren je u ponedjeljak pod optužbom da je pretukao mladića i nanio mu teške ozljede kojima je podlegao.

Ministarstvo je zatražilo od uprave za javno zdravstvo da bolnicu u Giurgiuu, lokalnu hitnu službu i troje liječnika u dvjema bolnicama kazni s ukupno 13.000 eura globe. Liječnički zbor će provesti svoju istragu i moći će odlučiti o dodatnim sankcijama, dodaje Arafat, uz napomenu da će se ispitati i postupci liječnika u bukureštanskoj bolnici.