uvođenje reda

Liječnici će moći raditi privatno samo ako ispune normu u bolnici

02.06.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Liječnici zaposleni u javnim bolnicama koji ne odrade propisanu normu, a pritom su i liste čekanja na njihovom odjelu duže od određenog prosjeka, više neće smjeti raditi i privatno, piše u četvrtak Jutarnji list

Kako doznaje Jutarnji list, Ministarstvo zdravstva priprema okvire kako bi se riješio problem listi čekanja, ali i miješanja javnog i privatnog zdravstva u situaciji u kojoj se u javnom zdravstvu na neke preglede čeka više od godinu dana. U planu nije zabrana rada liječnicima iz javnog sektora u privatnim klinikama izvan radnog vremena, nego uvođenje reda i pravila u postojeće stanje.

Ministarstvo zdravstva, doznaje dnevnik, upravo priprema dopis koji će odaslati svim upravama bolnica. Riječ je o svojevrsnom upitniku u kojem će trebati navesti imena svih liječnika njihova struka, funkcija i odjel na kojem rade, a koji imaju dozvolu rada privatno.

Uz to tražit će se da se precizno navedu njihovi učinci, odnosno obim posla koji odrađuju tijekom redovnog radnog vremena. Na osnovi tih podataka napokon bi se trebao znati točan broj liječnika koji u popodnevnim satima rade kod privatnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je naložio svim ravnateljima da naprave analizu učinkovitosti djelatnika koji rade u oba sektora odnosno kojom dinamikom i u kojim terminima pružaju zdravstvene usluge.

"Uz navedeno, u skorašnje vrijeme struka će donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu uslugu vodeći računa o dijagnozi pacijenta kao i tijeku daljnjeg liječenja, te, ako postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine. Ponavljam, i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava", navodi ministar Beroš.

Ovo bi, dakle, bio prvi put da se uvodi minimalna norma liječnicima, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.