'nećemo monopole'

Liječnici bez granica pred WTO-om: Suspendirajte patente na cjepiva, ne proizvodi se dovoljno

05.03.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Liječnici bez granica zatražili su u prosvjedu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se povećala proizvodnja i proširilo cijepljenje u siromašnim zemljama

Na prosvjedu organiziranom u četvrtak pred sjedištem WTO-a na Ženevskom jezeru aktivisti su zatražili od bogatih zemalja da odreknu prava intelektualnog vlasništva na cjepiva.

"Nećemo monopole u vrijeme COVID-a - bogate zemlje, prestanite blokirati suspenziju TRIPS-a b (prava intelektualnog vlasništva)", glasio je krupni natpis na jednom od transparenata.

Liječnici bez granica traže da se odredbe TRIPS-a, skupa WTO-ovih propisa o intelektualnom vlasništvu, suspendiraju kako bi cjepiva mogli proizvoditi i proizvođači generičkih lijekova i ostali.

Članice WTO-a ponovo će idućeg tjedna razgovarati o prijedlogu Indije i Južne Afrike da se prava na patent suspendiraju radi šire proizvodnje lijekova i cjepiva protiv covida 19.

"Kad bismo ishodili suspenziju (patenata), mogli bismo odmah povećati proizvodnju u većem broju zemalja, što bi omogućilo da dijagnostika, lijekovi i cjepiva stignu tamo gdje su najpotrebniji", objasnio je glavni direktor udruge u Švicarskoj Stephen Cornish.

  • +12
Počelo masovno cijepljenje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic

Trenutno cjepiva do juga stižu na kapaljku, a to je u današnjem svijetu jednostavno neprihvatljivo, rekao je Cornish, dodavši da kampanju za suspenziju patenata podupire stotinjak zemalja.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus podupro je inicijativu u četvrtak na Twiteru, napisavši: "Ako se patenti ne mogu privremeno suspendirati u ovo vrijeme bez presedana, kada će uopće biti pravo vrijeme za to?"

Velike farmaceutske kompanije odbile su u međuvremenu prijedlog da se izdaju prisilne licencije, koje bi nadjačale prava iz okvira patenata. Suspenziji se protive Velika Britanija, Švicarska i Sjedinjene Države, koje redom imaju snažnu domaću farmaceutsku industriju.

"Bogate zemlje, EU, SAD, Kanada i Švicarska ... blokiraju suspenziju. Čine to u ime profita i poslovanja i statusa quo, umjesto da ljudske živote stave iznad profita", naglasio je Cornish.

Do sada je aplicirano 265 milijuna doza cjepiva, od čega 80 posto u samo deset zemalja, objavio je u srijedu navečer na društvenim mrežama glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan.

Pozdravio je prvo uvođenje cjepiva protiv COVID-19 ovaj tjedan kroz program COVAX čiji je cilj osiguranje cjepiva za zemlje s nižim dohotkom..

U okviru tog programa isporučeno je gotovo 10 milijuna doza cjepiva u više od 10 zemalja, rekao je Ryan, dodavši da je to „ogroman pomak, budući da smo bar krenuli putem pravičnijeg cijepljenja u svijetu", dodao je.