različita tržišta

Lidl objasnio zašto je jeftiniji u Sloveniji nego u Hrvatskoj

10.01.2023 u 18:01

Bionic
Reading

U javnosti se digla velika prašina nakon što su uspoređene cijene proizvoda u Lidlovim trgovinama u Sloveniji i Hrvatskoj. Kod nas je gotovo sve, od kave do svježe cijeđenih sokova, kečapa, ajvara, riže, barille, nutelle, džemova... skuplje

Iz Večernjeg lista su od LIdla zatražili komentiraju razlike u cijenama te jesu li inspektori Državnog inspektorata našli nepravilnosti vezane za neopravdano povećanje cijena nekih artikala u Hrvatskoj. Iz te tvrtke su im odgovorili kako na formiranje cijena u nekoj zemlji utječu mnogobrojni čimbenici, od iznosa stope PDV-a, trošarina, troškova analiza proizvoda, logističkih troškova i slično.

U slučaju usporedbe cijena u slovenskom i hrvatskom Lidlu, stopa PDV-a na hranu u Sloveniji iznosi 9,5 posto, dok je u Hrvatskoj stopa 5 posto za dio proizvoda (kruh, svježe meso i riba, jaja, voće i povrće, jestive masti i ulja, dječja hrana, ulošci i tamponi koje čine cca 10% našeg ukupnog asortimana ), a za ostatak je 25 posto.

Što se tiče usporednog računa iz oba Lidla koji je objavljen u nekoliko hrvatskih medija, čak 8 od 10 proizvoda s navedenog računa iz slovenskog Lidla ima stopu poreza 9,5 posto, a u Hrvatskoj 25 posto. Radi se o razlici od čak 15,5 postotnih poena. Nadalje, Hrvatska plaća povratnu naknadu na PET ambalažu u iznosu 0,07 eura što se reflektira na proizvode kao što su mineralna voda i sokovi, poručili su iz Lidla.

I benzin i dizel su jeftiniji u Sloveniji, što čini razliku u logističkim troškovima između ove dvije zemlje pogotovo za proizvode koji dolaze iz EU, čime su logistički troškovi za dostavu robe istog proizvođača drastično skuplji u Hrvatskoj nego u Sloveniji.

Referirali su se i na poremećaje u globalnim opskrbnim lancima, što je dovelo do povećanja nabavnih cijena u više kategorija prehrambenih proizvoda. Neki od čimbenika koji su doveli do globalnih poremećaja su i cijene sirovina, dobavljivost robe, porast cijena logistike, porast cijena struje i plina te općenitih troškova poput održavanja, utjecaj rata u Ukrajini te posljedično visoka inflacija.

Tvrde da su maloprodajne cijene određenih proizvoda rasle su u skladu s rastom nabavnih cijena, ali i ostalim čimbenicima koji su utjecali na kretanja na globalnim tržištima. Naglasili su kako porast ulaznih cijena dobavljača nismo slijepo prelili na kupce su korigirali cijenekako ne bi dopustili da kupci osjete svu težinu inflatornog pritiska koji se pojavio.

Opetovano su ustvrdili da Lidl Hrvatska nije povećavao cijene prilikom prelaska na euro. Cijene proizvoda iz redovnog asortimana Lidla preračunate su iz kuna u eure prema pravilima matematičkog zaokruživanja. U okviru dosadašnjih nadzora inspekcije, u Lidlu Hrvatska nije utvrđeno neopravdano dizanje cijena, napomenuli su.