novi vjetrovi

Lideri koji ruše tradiciju: Ljubavnice i istospolni partneri u predsjedničkim palačama

03.08.2019 u 20:42

Bionic
Reading

Novi premijer Boris Johnson ušao je prvi u britanskoj povijesti u Downing Street 10 sa ženom s kojom nije u braku. Premijerka Srbije Ana Brnabić u veljači je dobila sina s partnericom Milicom Đurđić. Novozelandska premijerka Jacinda Ardern živi u izvanbračnoj zajednici s tv voditeljem Clarkeom Gayfordom i prošle godine rodila je kćerkicu. Irski premijer Leo Varadkar živi u istospolnoj zajednici s kardiologom Matthewom Barrettom. U Americi to još ne dolazi u obzir

'Radije bih se reinkarnirao u maslinu nego bio izabrani vođa Britanaca', izjavio je jednom prilikom Boris Johnson. Sad se reinkarnirao u novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva i sa sobom doveo u Downing Street 10 curu Carrie Symonds, čime postaju prvi nevjenčani par udomljen u povijesnoj rezidenciji.

Na prvom službenom predstavljanju kraljici Elizabeti Johnson se ipak nije pojavio u pratnji 31-godišnje plavuše, ne samo zato da mu ne ukrade šou, nego i zato što nije službeno razveden od supruge Marine Wheeler, s kojom ima četvero djece. Brak je bio sklopljen prije 25 godina, u vrijeme kada se mala Carrie spremala u prvi osnovne. U braku i ljubavi konzervativac Johnson očito nije nimalo konzervativan.

Britanski premijer nije prvi u svijetu koji ruši stari pojam braka i ulogu prve dame. Što je danas prva dama, kada ima sve više 'prve gospode', kada se predsjednici i premijeri rastaju za vrijeme mandata i dovode nove supruge te žive u istospolnoj zajednici u kojoj dobivaju djecu?

Dužnost premijera u Europi obnašale su gej osobe u Belgiji i na Islandu, a trenutačno je obnašaju Xavier Bettel u Luksemburgu, Ana Brnabić u Srbiji i Leo Varadkar u Irskoj. Iako je katolička Irska prva u svijetu 2015. referendumom legalizirala istospolni brak, Varadkar nije oženjen, nego živi u istospolnoj zajednici s kardiologom Matthewom Barrettom. Par je tri godine u vezi, trenutno na daljinu jer je doktor na specijalizaciji u Chicagu, ali kada ih ne dijeli Atlantik, Barrett prati Varadkara na službenim događanjima.

Tijekom nedavnog posjeta Sjedinjenim Državama irski premijer je na službeni doručak s potpredsjednikom Mikeom Penceom poveo ljubav života, usprkos tome, ili možda baš zbog toga, što je konzervativni kršćanin Pence izraziti protivnik istospolnih brakova, no tada je morao pregristi jezik i pozdraviti bolju polovicu premijera Irske. Slučajno ili ne, gospođa Pence nije nazočila tom događaju.

Par se još nije odlučio oko djece, za razliku od premijerke susjedne Srbije Ane Brnabić, kojoj je dugogodišnja partnerica Milica Đurđić, također liječnica, zaposlena u Kliničkom centru Srbije, u veljači rodila sinčića Igora. Da su u ljubavnoj vezi, javnost je saznala nakon prvog službenog putovanja u Norvešku, kada je Ana Brnabić vodila partnericu na izložbu Marine Abramović u Oslo.

Najmlađa liderica u svijetu, 37-godišnja novozelandska premijerka Jacinda Ardern druga je žena u povijesti koja je rodila u vrijeme obnašanja najvažnije državničke dužnosti. Nakon poroda u lipnju prošle godine najavila je odlazak na rodiljni dopust jer 'nije željela ostaviti dojam žene čudotvorke koja može baš sve u isto vrijeme'. Ipak, u njegovanju bebe pomogao joj je životni partner Clarke Gayford, popularni voditelj emisije 'Fish of the Day' (Riba dana), uzevši također roditeljski dopust.

  • +3
Jacinda Ardern Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'O braku još ne razmišljamo', izjavljuje premijerka, a da pokažu koliko su jednostavan i nekonvencionalan par, Gayford se u zajedničkom razgovoru za američki NBC News pojavio sjedeći uz premijerku u kratkim hlačama i sa savijenom lijevom nogom. Za neke su djelovali kao otkačen par, ali Jacinda Ardern je zadivila svijet načinom na koji je proljetos rješavala nacionalnu krizu izazvanu masovnim ubojstvom u dvije džamije u gradiću Christchurchu s pedesetak ubijenih žrtava.

Francuzi su priča za sebe. Uzmete li samo zadnja tri predsjednika, dobijete jednu od najdužih ljubavnih trakavica. Prvo je Nicolasa Sarkozyja na početku mandata napustila supruga Cécilia Attias i otišla živjeti s nekadašnjim zajedničkim prijateljem u New York. Potom je u njezinu ulogu uskočila Carla Bruni, kojom se Sarkozy i oženio.

  • +34
Carla Bruni i Nicolas Sarkozy Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Njegov nasljednik François Hollande živio je više od 30 godina u neformalnom braku s političarkom Ségolène Royal i s njom ima četvero djece. Holland ju je ostavio zbog novinarke Valérie Trierweiler, ali se ni s Valérie nije vjenčao. Ona je ušla u Elizejsku palaču kao prva dama, ali je doživjela slom živaca saznavši da se Hollande brzo prebacio na puno mlađu glumicu Julie Gayet. Bez obzira na to što se Valérie Trierweiler iselila iz života francuskog predsjednika, nasljednica Gayet nije se uselila u predsjedničku palaču te je Hollande do kraja mandata bio bez prve dame.

Među njima samo je Emmanuel Macron u solidnom građanskom braku sa svojom srednjoškolskom profesoricom Brigitte Macron, 25 godina starijom od njega.

  • +4
François Hollande i Ségolène Royal Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Sjedinjenim Državama ličnosti poput Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy i Michelle Obama opčinile su javnost ulaskom u Bijelu kuću, a ambicioznu Hillary Clinton smatrali su predsjednicom u sjeni supruga Billa. Supruge američkih predsjednika oduvijek su igrale zapaženu ulogu, a predsjednik i danas mora biti u braku, bez obzira na kojekakve Monike i Merilinke.

Čak i Michael Douglas u romantičnoj filmskoj komediji 'Američki predsjednik' morao je biti barem udovac kada se zaljubio u Annette Bening, a republikanski predsjednički kandidat na prošlim izborima, okorjeli neženja Lindsey Graham morao je stalno tumačiti da će mu u protokolarnim prilikama pomagati sestra. Brak je u Americi još uvijek normalno stanje odgovornih odraslih ljudi, a predsjednici moraju biti odgovorni.

U Europi se u javnosti jedva znalo ili se zna za supruga Therese May ili Angele Merkel.

  • +29
Michelle i Barack Obama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

S druge strane, drugi najmoćniji čovjek svijeta Vladimir Putin rastao se 2013. nakon 30 godina braka od supruge Ljudmile. Ta je vijest tada malokoga u Rusiji iznenadila jer su ga već dulje vrijeme pratile glasine da je u vezi s bivšim ruskim modelom Janom Lapisovom, kao i da mu je Alina Kabajeva, bivša gimnastičarka odrasla u Taškentu, navodno ove godine rodila blizance.

  • +44
Vladimir Putin Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U svibnju 2009. najavili su da će se razvesti tadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi i njegova supruga Veronica. Razlog je bila bračna nevjera, naime Berlusconi je ljubovao s 18-godišnjom manekenkom Naomi Letizijom. Razvod je finaliziran 2012. godine. Kasnije se otkrilo da je razuzdani Berlusconi u podmorskoj špilji na Sardiniji izgradio carstvo koje je služilo samo za orgije, razularene 'bunga bunga' zabave.

Na kraju je 2013. osuđen na sedam godina zatvora zbog plaćanja za seks maloljetnoj plesačici Karimi El Mahroug, poznatijoj kao Ruby, i zloupotrebu dužnosti jer ju je prethodno pokušao izvući iz zatvora u koji je dospjela zbog krađe. U presudi je ustanovljeno i kako je Berlusconi bio 'organizator' orgija.

  • +12
Silvio Berlusconi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mada je deset godina bio u vezi sa sramežljivom plavušom Sussane Their, bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza visoka dužnost u prilično konzervativnoj zemlji nije ponukala da je odvede pred oltar.

Bivši austrijski predsjednik Thomas Klestil je pak tijekom mandata napustio dugogodišnju suprugu i oženio šeficu svoje predsjedničke kampanje, diplomatkinju Margot Klestil-Löffler.

  • +7
Sebastian Kurz Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Jedna od onih koja nije pristajala na klasičnu ulogu prve dame bila je i nevjenčana supruga bivšeg bugarskog premijera Sergeja Staniševa, Elena Jončeva. Prije nego što je Stanišev postao politička zvijezda, ratna reporterka nacionalne tv mreže BNT bila je daleko poznatija od njega. Krhka plavuša obišla je mnoga ratišta, od Iraka nadalje, i bila nekoliko puta u životnoj opasnosti obavljajući novinarski posao, a nastavila ga je obavljati i kada je Stanišev postao glava Bugarske, pojavljujući se uz životnog partnera samo u situacijama kada je to zahtijevao strogi protokol.

No Jončeva se ipak pojavljivala u javnosti, ali samo na neobičnim događanjima, a jedan od takvih bio je spektakl nazvan 'Brzina u svim dimenzijama', s glavnom zvijezdom Nikijem Laudom, kojemu je zadatak bio pokazati gostima dobrovoljcima kakav je osjećaj biti vozač Formule 1. I tko je bio prvi suvozač? Naravno, Elena Jončeva. U zaštitnom odijelu i s kacigom na glavi, sa slavnim je Austrijancem uz zaglušujući prasak bolidovih megakonjskih snaga jurila ulicama Sofije, simbolično pokazujući da supruge političkih prvaka ne žele biti ono što su nekada bile.