u tripoliju

Libijski ministar unutarnjih poslova izbjegao pucnjavu na kolonu vozila

21.02.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Skupina naoružanih muškaraca otvorila je u nedjelju vatru na kolonu automobila u Tripoliju u kojoj se vozio libijski ministar unutarnjih poslova Fati Bašaga, no ministar je uspio izbjeći pucnjavu bez ozljeda, rekao je izvor blizak Bašagi

Napadači su otvorili žestoku vatru na Bašagin konvoj dok je prolazio zapadnim Tripolijem nakon posjeta Nacionalnoj naftnoj korporaciji i sjedištu policije, rekao je isti izvor.

Bašagini čuvari uzvratili su vatru te su se dali u potjeru za napadačima. Jednog su ubili, drugoga ozlijedili, a ostalu dvojicu priveli.

Napad se dogodio u trenutku kada se međunarodno priznata Vlada nacionalnog sporazuma (GNA), čiji je Bašaga član, sprema ustupiti mjesto prijelaznoj vladi izabranoj u sklopu procesa koji su vodili Ujedinjeni narodi, a cilj im je ujediniti zaraćene libijske strane.

Bašaga, istaknuta ličnost u gradu Misrati, izgubio je u utrci za premijera u vladi jedinstva, no javno je podupro novu administraciju.

Prvi podaci istrage upućuju na to da su osobe koje su napale konvoj u nedjelju bile iz Zavije, drugoga utjecajnog grada, koji se nalazi oko 45 kilometara zapadno od Tripolija, rekao je izvor.

Deset godina nakon pobune Arapskog proljeća 2011., u kojoj je sudjelovao i NATO i kojom je srušen režim Moamera Gadafija, Libija je još razdirana borbama za vlast između dvaju suprotstavljenih tabora koji imaju podršku raznih zemalja.

Ta dva tabora su 23. listopada potpisala sporazum o trajnom prekidu vatru pod okriljem UN-a.

Poslovni čovjek Abdel Hamid Dbeibah imenovan je 5. veljače za prijelaznog premijera i uz Prijelazno tročlano predsjedničko treba osigurati vlast do nacionalnih izbora u prosincu 2021.