u organizaciji IDS-a

Liberalne stranke iz Hrvatske i jugoistočne Europe okupile se u Pazinu

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2017 14:56
  • Objavljeno 18.11.2017 u 14:56
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Osma Međunarodna konferencija liberala - ILC na temu "Supsidijarnost u Europskoj uniji - Praksa dobrog upravljanja", koja je okupila najznačajnije predstavnike liberalnih stranaka iz Hrvatske i cijele jugoistočne Europe održana je u subotu u Pazinu u organizaciji IDS-a, uz potporu ALDE stranke i Zaklade Friedrich Naumann

Predsjednik IDS-a Boris Miletić istaknuo je poznati stav IDS-a koji se od svog osnutka zalaže za supsidijarnost, odnosno funkcionalnu decentralizaciju.

"Danas, kada Istra svake godine ostaje bez gotovo jedne milijarde kuna koje idu u državnu blagajnu, a mi još moramo dovršiti Istarski ipsilon, izgraditi i opremiti škole, vrtiće te riješiti mnoge druge potrebe naših građana, decentralizacija je jedino jamstvo da nastavljamo s našim ubrzanim razvojem", kazao  je Miletić.

Dodao je kako bi spuštanjem ovlasti i odgovornosti na regionalnu i lokalnu razinu te, kako je rekao, "drugačijom, pravednijom i pametnijom raspodjelom novaca",  Istra primjerice, samo iz EU projekata do 2020. mogla povući 1,3 milijarde kuna i otvoriti 700 novih radnih mjesta. 

"Supsidijarnost, osim što omogućuje učinkovitiji ustroj, značajno doprinosi otvorenijem društvu u kojem građani aktivno sudjeluju u životu zajednice“, poručio je Miletić. 

Na okruglom stolu koji je uslijedio zastupnik IDS-a u europskom parlamentu Ivan Jakovčić kazao je da „hrvatski Ustav prepoznaje značaj regionalnih samouprava, samo ni jedna vlast nije nikada htjela pretočiti Ustav u zakone". Zato, smatra on, Hrvatskoj treba prvenstveno politički konsenzus oko provedbe Ustava i pretakanje postojećih ustavnih vrijednosti u razne zakone – u poljoprivredi, prostornom planiranju, obrazovanju, zdravstvu i ostalom.

"Ako bi se stvorila kritična masa političkih stranaka koje to razumiju, vjerujem da bi to mogao biti pravi put do decentralizacije. Naše vlade, posebice desne, preskaču tu vrijednost supsidijarnosti. Danas su najzdravije i najrazvijenije države u EU one kojima upravljaju liberali, a ja se nadam da vrijeme liberala u Hrvatskoj ponovno dolazi", zaključio je Jakovčić.

  • +12
  • +9

Međunarodna konferencija liberala, ILC - International liberal conference

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Saborska zastupnica Glasa Vesna Pusić istaknula je kako IDS ima dugu praksu ne samo zagovaranja supsidijarnosti, nego i praktične demonstracije, a zbog svoje velike uspješnosti IDS je, kako je rekla, "odgovoran za više od Istre" te se stoga moraju preslikati svoje ideje i dobru praksu na ostatak Hrvatske“. 

Marijana Puljak je kazala da se stranka Pametno zalaže za funkcionalnu decentralizaciju, jer „ako na lokalnoj razini stvari idu bolje nego na državnoj, ti se uspješni primjeri moraju dizati na razinu države, ali i cijele Europe".

Sandro Jurman iz HSLS-a istaknuo je kako „nema supsidijarnosti bez razvijene lokalne i regionalne uprave, a upravo putem supsidijarnosti građani žele i mogu vidjeti rezultate svoje aktivne participacije“.

U drugom dijelu konferencije održana je panel diskusija na kojoj su predstavnici liberalnih stranaka iz jugoistočne Europe: Gašper Koprivšek i Roman Jakić iz Slovenije, Anett Bosz iz Mađarske, Amir Husarić i Nermina Vehabović-Rudež iz Bosne i Hercegovine, Dušan Gamser iz Srbije, Ammar Borančić iz Crne Gore i Teodor Gui iz Rumunjske raspravljali o jačanju supsidijarnosti u svojim zemljama, kao preduvjetu razvoja u daljnjem djelovanju.

Unatoč različitim stupnjevima razvijenosti njihovih zemalja, složili su se kako rezultate današnje konferencije treba pretočiti u konkretne politike s ciljem implementacije primjera supsidijarnosti uspješnih zapadnih i skandinavskih europskih država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!