Lex agrokor

Grmoja: Ovaj zakon ne spašava jednog čovjeka nego cijeli sustav

05.04.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Većinom glasova zastupnici su jutros u dnevni red uvrstili Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, odnosno tzv. lex Agrokor. Rasprava u sabornici trebala bi biti održana već danas

Sa 78 glasova za, 17 protiv i jedinim suzdržanim zastupnici su odlučili da će se o tzv. lex Agrokoru raspravljati po hitnom postupku. Očekuje se da će se rasprava održati već danas, nakon što se provede rasprava na saborskim odborima.

Nakon što su nadopunili dnevni red zastupnici su tradicionalno zatražili i stanke. Goran Aleksić iz Snage zbog novih presuda protiv banaka, a Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku zbog novih informacija u slučaju Agrokor.

Lovrinović je poručio kako njegova stranka neće podržati zakon. 'Radili su ga političari, a ne struka. Pogodovat će samo nekima i u dužničko ropstvo poslati nekoliko tisuća malih poljoprivrednika', kazao je Lovrinović.

Kazao je kako je ovih dana ugrožena likvidnost cijelog sustava, a podsjetio i kako je od ukupnog korporativnog sektora čak 22 posto vanjskog duga stvorio Agrokor. 'Svi su to znali, sve se znalo, ali nitko nije intervenirao. Znala je Hanfa, znao je HNB. Znali su da to ugrožava stabilnost i nisu ništa poduzeli. Trebaju odgovarati te institucije', rekao je Lovrinović.

Upitao je tko će odgovarati za to što je došlo do duga. 'Agrokor već godinama kasni s plaćanjem. Tko će zaštititi male dobavljače? Država očito neće kada ne zna ni zaštititi svoje', rekao je Lovrinović.

Nakon stanki na dnevni red je došla rasprava o imenovanju dijela članova upravnog vijeća Hine, no prijavljeni za raspravu nisu bili u dvorani te je Sabor odradio tu točku u manje od 10 minuta. Predsjedajući Milijan Brkić nakon toga odredio je stanku do 11 sati, kada bi Sabor trebao početi raspravljati o tzv. lex Agrokoru.

Da se zakon izglasa već danas, očekuje Mostov Nikola Grmoja.

Upitan hoće li Most ići s amandmanom prema kojem bi država mogla ući u Agrokor i bez pristanka Ivice Todorića, Grmoja je kazao kako ustavno postoji ta mogućnost ako se radi o zaštiti nacionalnih interesa.

'To će ovisiti o dogovoru većine, a mi očekujemo da ćemo zajednički izglasati zakon. Doći će mnogi amandmani pa ćemo kroz raspravu vidjeti jesu li to najbolja rješenja ili je bolje ostati pri tome da se na zahtjev dobavljača aktivira ovaj zakon. Ako se aktivira zakon, država će biti medijator, a neće voditi sam proces', rekao je Grmoja.

Naglasio je kako su svi prijepori oko zakonskog prijedloga dogovoreni s HDZ-om.

'Sve detalje i prijepore dogovorili smo s HDZ-om. Ovaj zakon ne spašava jednog čovjeka nego gospodarski sustav Hrvatske. Moguće da će iz drugih klubova biti amandmana i budu li doprinosili, mi ćemo ih podržati', rekao je dodavši kako ne može komentirati Antonija Alvareza jer njegov rad ne poznaje.

Istaknuo je kako se o imenima Vladinog povjerenika nije razgovaralo te da ne može komentirati informacije o izboru Ante Ramljaka na tu poziciju, prenosi N1.

 

Lex Agrokor u Saboru Izvor: Licencirane fotografije