NUŽNA ZAJEDNIČKA STRATEGIJA

Letta: Na Jadranu svaka luka svoju politiku vodi

09.12.2013 u 14:04

Bionic
Reading

Suočena sa svjetskim velikim silama, Europa mora biti ujedinjena i upotrijebiti svoju snagu kako bi ostala utjecajna, izjavio je predsjednik talijanske vlade Enrico Letta u ponedjeljak govoru na talijansko-slovenskom forumu u Milanu, te naglasio potrebu razgovora između Italije, Hrvatske i Slovenije o zajedničkoj strategiji jadranskih luka.

'Svi moramo svjesni potrebe da budemo korisni i shvatiti da ima više stvari koje nas vežu od onih koje nas dijele. I na razinama izazova s novim snagama u razvoju, naše vrijednosti trebamo učiniti utjecajnima. Moramo postupati kao da smo i dalje vodeći u svijetu', rekao je Letta.

'To je nasljeđe koje trebamo ostaviti našoj djeci koja će procijeniti ostavljamo li im podijeljenu i neutjecajnu Europu, ili smo se u stanju ujediniti i nadići poteškoće', zaključio je.

Naglasio je da između 'Italije, Slovenije i Hrvatske treba stvoriti kritičnu masu u pogledu luka, kako bi izbjegli sterilnu konkurenciju'.

'U Jadranu ima toliko luka, svaka je različita i vodi svoju politiku, što je problem kad stigne kineski brod naviknut na velike talijanske luke. Zato je važno ujednačiti gledišta sa Slovenijom', zaključio je Letta govoreći na talijansko-slovenskome forumu u Milanu.

Talijanska novinska agencija Ansa, prenoseći izjavu Lette, najavila je kako će se slijedeći trilateralni susret Italije, Hrvatske i Slovenije održati 2014. u Sloveniji.