AKTUALNI SAZIV

Leteće izmjene u Saboru: Tko je sve zbrisao s Markova trga, a tko uskočio umjesto njih

25.10.2017 u 06:33

Bionic
Reading

Nakon što je potpredsjednik Mosta i šef njihova saborskog kluba zastupnika Miroslav Šimić najavio da će prihvatiti poslovnu ponudu i do kraja godine napustiti Sabor, tportal je napravio inventuru sabornice: Tko se, kada i zbog čega odrekao svog mandata te tko je kao zamjena zasjeo u saborske klupe

Iako su zastupnici devetog saziva Sabora položili prisegu prije svega godinu dana (14. listopada 2016. godine), od 151 izabranog zastupnika dosad ih je već 44 svoj saborski mandat stavilo u mirovanje (31) ili su podnijeli ostavku (13) na zastupničku dužnost.

Većina zastupnika to je učinila po sili zakona, zbog nespojivosti funkcija jer, primjerice, nije moguće istodobno biti ministar ili župan i saborski zastupnik, ali bilo je i onih koji su to učinili dobrovoljno.

  • +34
Sabor Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Posljednji je to učinio SDP-ov zastupnik Ivan Klarin 1. listopada stavivši mandat u mirovanje. Kao službeni razlog Klarin je naveo to da ne želi sjediti na dvije stolice i da odlazi iz Sabora kako bi se u potpunosti mogao posvetiti svom poslu načelnika Općine Tisno.

No vjerojatno je Klarinu prilikom donošenja te odluke pomoglo i to što je u lošim odnosima s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, zbog čega je već ranije podnio ostavku na mjesto šefa SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji.

Zanimljivo, njegovo mjesto u Saboru još uvijek je prazno jer se u SDP-u nisu uspjeli dogovoriti o tome tko će za nagradu biti poslan u Sabor kao zamjena za Klarina.

  • +15
Sva lica Ivana Klarina Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nekadašnji ministar kulture Jasen Mesić (HDZ) stavio je svoj saborski mandat u mirovanje 22. rujna zbog odlaska u Rim na mjesto veleposlanika Hrvatske u Italiji. Kao njegova zamjena saborskim je zastupnikom postao Tomislav Sokol.

Nakon što je podnio ostavku na mjesto predsjednika HNS-a Ivan Vrdoljak odlučio se odreći i svog saborskog mandata. Prvo je 9. lipnja mandat stavio u mirovanje, a deset dana kasnije podnio je ostavku na zastupničku dužnost. Neočekivanu priliku dobio je Stjepan Čuraj te postaje saborski zastupnik HNS-a kao zamjena za Vrdoljaka.

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović brzo nakon izbornog poraza i dolaska Bernardića na čelo stranke najavio je da će otići iz Sabora. No to je nakon dugog oklijevanja učinio tek 1. ožujka, kada je saborski mandat stavio u mirovanje. Dakle Milanović u bilo kojem trenutku može aktivirati svoj mandat. Kao njegova zamjena u Sabor je došao Alen Prelec.

Osnivač i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš vratio se u Sabor 11. svibnja aktiviravši svoj mandat koji je stavio u mirovanje 2. studenog 2016. godine. U međuvremenu je, kao njegova zamjena, u Saboru sjedio Josip Salapić

Mnogo zamjena u saborskim klupama dogodilo se tijekom svibnja i lipnja - nakon lokalnih izbora i preslagivanja vladajuće većine. U Sabor su se vratili Mostovi ministri Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ivan Kovačić, a iz Sabora u Banske dvore otišao je HDZ-ov zastupnik Dražen Bošnjaković (na mjesto ministra pravosuđa). Kao Bošnjakovićeva zamjena u Sabor 19. lipnja ulazi nekadašnji ministar financija, HDZ-ov veteran Ivan Šuker.

Nekoliko zastupnika svoje mjesto u Saboru duguje uspjehu stranačkih kolega na lokalnim izborima. Jedan od njih je mladi HDZ-ov zastupnik Domagoj Mikulić, koji je u Sabor ušao 9. lipnja kao zamjena za Ivana Anušića. Potonji je mandat stavio u mirovanje 9. lipnja, nakon što je na izborima za župana Osječko-baranjske županije porazio HDSSB-ova disidenta, dotadašnjeg župana Vladimira Šišljagića.

Slično je saborskim zastupnikom postao i HDZ-ov Marijan Kustić. Mandat mu je započeo 9. lipnja jer je Darko Milinović svoj mandat morao staviti u mirovanje nakon što je izabran za ličko-senjskog župana.

  • +13
Zastupnica HDZ-a Sanja Putica Izvor: Pixsell / Autor: mintaža: M. Maras/tportal

Jedno mjesto u Saboru u samo godinu dana promijenilo je čak tri vlasnika. Na njemu sada sjedi HDZ-ova zastupnica Sanja Putica. Njoj je mandat započeo 9. lipnja, nakon što je Mato Franković, novoizabrani gradonačelnik Dubrovnika, podnio ostavku na zastupničku dužnost. Međutim, Putica u Saboru zapravo ne mijenja njega, nego ministra uprave Lovru Kuščevića. Naime, i Franković je u Saboru sjedio kao zamjena za Kuščevića.  

Svojim žestokim raspravama Branimir Bunjac iz Živog zida nametnuo se kao jedan od najinteresantnijih zastupnika, iako je u Sabor ušao kao zamjena. Naime, usred izborne kampanje lider Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i njegova dugogodišnja zaručnica Vladimira Palfi 31. svibnja 2016. dobili su sina.

Kako je ovaj saziv Sabora započeo s radom niti pet mjeseci kasnije, Vladimira Palfi svoj je mandat stavila u mirovanje kako bi se mogla potpuno posvetiti malom Ksaveru. Umjesto nje u Sabor je kao zamjena 14. listopada 2016. ušao Branimir Bunjac.

Zanimljivo, Miroslav Šimić nije jedini mostovac koji se dobrovoljno odrekao saborskog mandata. Odmah na početku rada ovog saziva iz Sabora je otišao Josip Katalinić, poručivši kako se zbog obaveza u tvrtki čiji je suvlasnik nema vremena u potpunosti posvetiti poslu zastupnika. Mandat je u mirovanje stavio 17. listopada 2016. godine, a u Sabor je kao zamjena ušao zagrebački mostovac Marko Sladoljev.