SJEDNICA MIP

Jasen Mesić stavio mandat u mirovanje, odlazi za veleposlanika u Rim

22.09.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo potvrdilo je zahtjev HDZ-ovog zastupnika Jasena Mesića i stavilo u mirovanje njegov mandat. Mesić, podsjetimo, napušta Sabor jer je imenovan za veleposlanika u Italiji

O zahtjevu Mesića na sjednici MIP-a nije bilo rasprave, a umjesto njega u saborske klupe će doći Tomislav Sokol, koji je trenutno na funkciji pomoćnika ministrice obrazovanja. Odluku MIP-a danas će na glasanju potvrditi i saborski plenum.

Podsjetimo, Mesić je još ljetos imenovan za veleposlanika, a odluka kojom je postao veleposlanik na snagu je stupila 1. rujna. Unatoč tome, Mesić je na početku jesenskog zasjedanja Sabora stigao u saborske klupe, i dapače, kao predsjednik saborskog Odbora za medije sazvao sjednicu tog tijela.

Iako Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne dopušta da zastupnik istovremeno bude veleposlanik, formalno je Mesić jedno kratko vrijeme bio na obje funkcije, kako je tportal već pisao.

'Veleposlanik postajem onoga trenutka kada predam vjerodajnice u Italiji i aktiviram mandat, a to još uvijek nisam učinio jer sam u Zagrebu i obavljam pripreme koje su vrlo opsežne jer ne dolazim iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Što se tiče Odbora, u interesu je da se što prije oformi NO HRT-a', kazao nam je prije nekoliko dana Mesić i dodao kako ne misli da krši Zakon jer se o svemu informirao na nekoliko instanci.

No, kako bi izbjegao ikakve nesporazume, nakon razgovora za tportal Mesić je predao zahtjev za mirovanjem mandata, te odmah i otkazao sjednicu Odbora za medije.

Mesića će na čelu Odbora za medije zamijeniti HDZ-ov Andrija Mikulić, koji je već ranije sjedio na toj funkciji.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na svojoj je sjednici odbilo skinuti imunitet HDZ-ovom Tomislavu Klariću kojeg je zbog uvrede odlučio tužiti Radovan Smokvina. Praksa je MIP-a da za privatne tužbe ne skida imunitet zastupnicima.

  • +22
Sva lica Jasena Mesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjić