MORSKI VRAGOVI

Let riba teških tonu zbunio znanstvenike

28.05.2015 u 12:39

Bionic
Reading

S ribama uglavnom povezujemo dvije vrste kretanja – plivanje i eventualno skakanje iz vode. Kada govorimo o letu, gotovo isključivo mislimo na aerodinamične ribe velikih peraja – poletuše koje u zraku mogu ostati više od 40 sekundi i prijeći više od 400 metara brzinama od oko 70 kilometara na sat

No malo kome pada na pamet da poveže let i mobule, goleme ribe iz obitelji golubovki (Myliobatidae) koje dosežu dužine preko pet metara i težine oko tone.

Istraživanja znanstvenika pokazala su da ovi rođaci golemih manta, koji nastanjuju i Jadran, a kod nas se zovu golubovi uhani, mogu iskočiti do dva metra iznad vode i zadržati se nekoliko sekundi u zraku prije nego što će sletjeti u vodu potrbuške, ne na glavu kao većina riba. Pritom mašu perajama na način koji neodoljivo podsjeća na mahanje krilima velikih ptica, primjerice pelikana. Ova sklonost još uvijek nije razjašnjena, no postoji nekoliko teorija – prema jednoj povezana je s ritualom parenja, prema drugoj s hranjenjem, a prema trećoj je čista zabava.

Golub uhan (Mobula mobular) kod nas se još zove i morski vrag. U vodama Jadrana nije rijedak, ali je strogo zaštićen. Uz obale Kalifornije povremeno se okupljaju golema jata od više tisuća jedinki. Na trenutke ih se u zraku zna naći više stotina.

Leđa goluba uhana su tamna, a trbuh gotovo bijel. U našim krajevima ime je dobio prema karakterističnim nastavcima koji rastu iz glave i podsjećaju na velike uši. Ima dugačak, tanak rep, a blizu baze smještena mu je nazubljena bodlja povezana s otrovnim žlijezdama. Zanimljivo je da mogu zaroniti do vrlo velikih dubina od oko dva kilometra.

Jedno od najvećih okupljanja morskih vragova u vodama Kalifornije zabilježeno je 2011. godine.