ENI DOBILA SUSTANARKU

Leona udomljena u pulskom centru za kornjače

kornjača

kornjača

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Šebelić

Pulski centar za oporavak morskih kornjača dobio je novog stanara. Kornjača Leona stigla je jutros, nakon što se 'upecala' u ribarsku mrežu, te će praviti društvo Eni, koja je u Centru od 22. rujna.

Leona je teška oko pet kilograma i duga 60 centimetara, a kako vele u Centru za oporavak morskih kornjača, stara je oko pet godina. Ulovila se u mrežu ribara Sergia oko 1,5 kilometara od Fažane prema otočju Brijuni, pa su nakon poziva djelatnici Centra otišli po nju i udomili je do ljeta, kada će zajedno sa 'sustanarkom' Enom biti puštena u more.

Leona je u odličnom stanju, no kako je u novom ambijentu, zasad još miruje. Zato je Eni, koja je pronađena prije gotovo mjesec dana u uvali Polje na Kamenjaku, vrlo vesela.

'Kada je Eni pronađena, stanje je bilo alarmantno. Naime, desetak godina stara i oko 15 kilograma teška kornjača imala je otvorenu ranu jer joj je najvjerojatnije od udarca motora broda bila otkinuta desna peraja, a rendgenom je ustanovljeno i da je progutala udicu parangala. Međutim, nakon operacije odlično se oporavlja', kaže Aleksandra Dajković iz Morskog obrazovnog centra, koja i volontira u Centru za oporavak morskih kornjača.

Eni se jako dobro snašla, pa za plivanje koristi mišić umjesto peraje, a sardine i papaline, koje su joj svakodnevni obrok, obožava. Nakon oporavka obje će kornjače zajedno puštene u more, no morat će se strpjeti do ljeta jer se su sada temperature mora sve niže, što kornjačicama ne odgovara. Naime, kako pojašnjava Aleksandra, kornjače su ustvari gmazovi, pa trebaju toplo more.

Inače, pulski Centar za oporavak kornjača, koji djeluje u sklopu Akvariuma, može se pohvaliti jer samo ove godine doprinio je sretnom oporavku čak šest kornjača koje su potom veselo otplivale u svoj prirodni morski ambijent.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi