OPREZ U MORU

Glavata želva na Čiovu ugrizla četiri osobe, stručnjaci: 'Samo se brani!'

24.08.2023 u 20:01

Bionic
Reading

U Slatinama na otoku Čiovu morska kornjača, glavata želva, inače strogo zaštićena životinja, prema tvrdnjama mještana, od početka sezone ugrizla je četiri osobe. I dok stanovnici tvrde da je kornjača opasna pa su na plažu postavljeni i plakati kako bi se upozorilo kupače, stručnjaci su složni one ne napadaju nego se brane.

Mario Andrijolić, za HRT Regionalni dnevnik rekao je da je čuo za napade kornjače, ali da ju osobno nije vidio.

- Vjerujem u autentičnosti fotografija koje su snimljene, ali ne bih dizao tenzije po tom pitanju. Mislim da je to naša domaća životinja koja se napokon vratila u naše krajeve te je na ni jedan način ne bih htio otjerati, objasnio je.

Andrijolić je rekao da zna za tvrdnje koje govore da kornjača koju djeca napadaju na snimci nije iz Čiova nego iz okolice Zadra.

- Moramo vjerovati i biti pozitivni da neće biti više ugriza i da će se kornjača primiriti, rekao je.

Turisti u Slatinama uglavnom nisu ni čuli za problem s agresivnom kornjačom. - Ne bojimo se, ne znamo gdje je, pa zašto onda ne bismo plivali u moru, rekla je turistica.

  • +3
Glavata želva Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic

Domaći su ljudi, naravno, upoznati s ovom pričom.

S Instituta su nam rekli da nemaju stručne osobe za kornjače i sisavce te nas uputili u Institut Plavi svijet u Zagrebu ili akvarij u Puli.

- Na plažama na kojima se kornjače gnijezde poznato je da mužjaci zauzimaju određeni teritorij na kojem čekaju ženke koje dolaze položiti jaja s kojima se onda pare, u takvim situacijama poznato je da mužjaci mogu napasti, objasnio je doc. dr. sc. Draško Holcer, Hrvatski prirodoslovni muzej.

More je njezino stanište, a nama služi samo za razonodu, kaže doktor Holcer. Shvaća zašto su neki mještani ogorčeni, ali odbacuje ideju o hvatanju kornjače i premještanju u drugi akvatorij. Glavata želva sama će napustiti Čiovo, dotad kupačima se preporučuje oprez u moru.